Tudor Giurgiu: 78% din oraşele României NU au nicio sală de cinematograf

Tudor Giurgiu, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), care organizează anual gala Gopo, a lansat, luni seară, la ediţia din acest an a evenimentului, campania „Salvaţi marele ecran”, precizând că 78% din oraşele României nu au nicio sală de cinematograf.

tudor giurgiu

Tudor Giurgiu a urcat pe scena celei de-a opta ediţii a galei Gopo, care are loc luni seară, la Opera Naţională Bucureşti, alături de „ultimii mohicani” ai sălilor de cinema din România, altele decât cele care funcţionează în cadrul mall-urilor. Cei cinci bărbaţi prezentaţi spectatorilor galei Gopo 2014 sunt reprezentanţi ai unor cinematografe din oraşele Botoşani, Piatra-Neamţ, Sibiu, Iaşi, dar şi din judeţul Hunedoara.

Potrivit lui Tudor Giurgiu, în 1990 în România erau 450 de săli. „Astăzi, în afară de mall-uri, sunt mai puţin de 30. În momentul de faţă, 78% din oraşele României nu au nicio sală de cinematograf. Ţara noastră este singurul stat european care are un cinematograf la 315.000 de locuitori. În Cehia, o sală de cinema este la 15.000 de locuitori. În ultimii 20 de ani, datorită ‘interesului’, s-au modernizat aproximativ 10 săli, din lipsă de bani, din lipsă de curaj, din lipsă de idei”, a spus Tudor Giurgiu.

El a precizat că „în timpul războiului, în acest oraş, în Bucureşti, erau 46 de cinematografe”. „Astăzi mai sunt 5 cinematografe. Nu vorbesc de mall-uri”, a spus Tudor Giurgiu.

„Sălile de cinema s-au transformat pe rând în ultimii 20 de ani în săli de bingo, case de schimb valutar, lăcaşuri de cult, discoteci, supermarket, fast food, magazine de mobilă, restaurante de nunţi. Bâlbâielile au fost majore, sălile s-au plimbat între România Film, între primării. În momentul de faţă problema sălilor de cinema e ca un fel de minge care se plimbă de la o guvernare la alta. Nimeni nu-şi asumă să facă ceva”, a spus Tudor Giurgiu.

El a precizat că această situaţie a determinat lansarea campaniei „Salvaţi marele ecran”.

Potrivit lui Giurgiu, pe site-ul campaniei s-a început cartografierea sălilor de cinema care au fost în România. „Cerem participarea publicului să ne scrie să vedem dacă mai există mărturii de săli care au fost în România”, a spus Tudor Giurgiu.

Giurgiu a mai spus că această campanie are „o ţintă precisă”. „Vrem în doi ani de zile să avem o reţea de cel puţin cinci sau şase săli de cinematograf modernizate”, a spus Tudor Giurgiu.

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) este principalul organizator al Premiilor anuale Gopo şi al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.