Ucraina: Moscova pregătește un ajutor umanitar pentru Crimeea

crimeea
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA

Președintele rus Vladimir Putin a însărcinat guvernul să examineze posibilitatea acordării unui ajutor umanitar republicii autonome ucrainene Crimeea, a anunțat joi seara purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă Ria Novosti.

„Întrucât administrația din Crimeea a solicitat un ajutor umanitar din partea Rusiei, președintele a însărcinat guvernul să studieze această posibilitate”, a explicat purtătorul de cuvânt citat.

Potrivit Reuters, liderul rus a dispus să fie continuate contactele cu „partenerii de la Kiev” pentru dezvoltarea legăturilor comerciale și economice bilaterale, precum și consultările cu partenerii din străinătate ai Moscovei, între care Fondul Monetar Internațional (FMI) și G8, în scopul de a oferi un sprijin financiar ‘real’ Ucrainei.

Locuitorii din peninsula Crimeea au lansat la 25 februarie o acțiune pe o „perioada nedeterminată” în fața sediului parlamentului din Simferopol (capitala regiunii), în semn de protest față de noile autorități de la Kiev. Manifestanții cer organizarea unui referendum care să permită populației să aleagă viitorul statut al Crimeii: să rămână republică autonomă în cadrul Ucrainei, să devină stat independent sau să se alipească la Rusia.

Regiune populată în principal de vorbitori de limba rusă, Crimeea a fost atașată în 1954 la Ucraina, într-o epocă în care făcea parte din fosta URSS. A fost o decizie pur formală, întrucât transferul de teritoriu a fost efectuat în interiorul aceluiași stat. După căderea URSS în 1991, Crimeea a rămas în cadrul Ucrainei, dar a obținut statut de republică autonomă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.