Câteva sute de persoane au luat parte duminică seara, 4 iunie, la proiecția filmului istoric „Metropolis (1927)” de la Castelul Banffy din Bonțida, cu acompaniamentul orchestrei Filarmonicii de Stat „Transilvania”, eveniment din cadrul programului „Weekend la Castel”, care a adus mii de cinefili și vizitatori în acest weekend în micuța comună clujeană, în cadrul celei de a treia zi a festivalului.
Proiecția filmului a fost deschisă de președintele festivalului, Tudor Giurgiu, Hegedus Csilla, fost ministru al Culturii și președintele Transilvania Trust, respectiv directorul Centrului Cultural German din Cluj, Ingo Tegge.
Filmul mut al lui Fritz Lang – Metropolis – este unul dintre capodoperele genului science fiction timpuriu de la a cărei lansare se împlinesc 90 de ani. Premiera acestui film-simbol al expresionismului german a avut loc în ianuarie 1927. Acțiunea are loc în orașul gigant al viitorului care dă și titlul filmului, în care locuitorii sunt împărțiți în două clase sociale. Segregarea ia sfârşit în momentul în care fiul celui ce a creat oraşul se îndrăgostește de Maria, care face parte din clasa muncitoare, astfel declanșând un conflict între aristocrați și muncitori.
„Metropolis” este primul film inclus în patrimoniul mondial de documente al organizației UNESCO. În cadrul cine-concertului va fi proiectată varianta aproape integral restaurată de Fundația Friedrich-Wilhelm-Murnau, recuperată abia în 2010 în Argentina.
Filarmonica de Stat Transilvania a acompaniat live filmul pe muzica originală compusă de Gottfried Huppertz, sub bagheta dirijorului german Stefan Geiger. Acesta se află la cea de-a treia colaborare cu Filarmonica, fondată în anul 1955, și care se bucură de un renume internațional.
Dirijorul german Stefan Geiger are în spate o carieră impresionantă: a început ca trombonist, cucerind numeroase premii la concursuri internaționale, a preluat conducerea artistică și rolul de dirijor pentru mai multe orchestre renumite și este unul dintre cofondatorii German Game Music Award. Stefan Geiger a devenit foarte cunoscut în întreaga lume ca specialist în muzică de film orchestrală, aflându-se deja de două ori la Cluj cu o astfel de colaborare.
Reporterul eClujeanul.ro a luat parte la această proiecție și vă oferă un scurt video de 3 minute cu acest film mut istoric: