Un nou spatiu de promenada inaugurat de Someș Delivery pe malul Somesului, in Grigorescu

Locuitorii din cartierul clujean Grigorescu vor avea începând de duminică, 10 aprilie, un nou spațiu de întâlnire și relaxare pe malul Someșului, construit de echipa Someș Delivery, proiect a cărui ediție din acest an vizează tronsonul de râu dintre podurile Napoca și Garibali.

Loc de intalnire Grigorescu

Someș Delivery este un proiect axat pe comunitate, în care riveranii au un rol central. Ediția pilot din 2015 a început un dialog cu „vecinii Someșului” printr-o amplă cercetare sociologică, iar anul acesta consultarea lor va continua prin întâlniri săptămânale, în care echipa proiectului va aborda teme precum amenajarea Someșului și punctele de trecere a acestuia, spațiile publice existente pe malul râului, potențiala apariție a unor străzi pietonale și situația mașinilor parcate pe stradă, precum și transportul în comun din cartier.

Întâlnirile vor avea loc într-un pavilion temporar, ce va fi amplasat pe o porțiune de mal verde a Someșului, respectiv pe strada Gavril Muzicescu, cu 10 metri în aval față de intersecția cu strada Sigismund Toduță. Pavilionul a fost proiectat de studenți la arhitectură și este construit printr-un workshop cu aceștia, în zilele de 6-9 aprilie, și cu sprijinul partenerilor de la Pikowatt. Inaugurarea „Locului de întâlnire” va avea loc duminică, 10 aprilie, la ora 16, cu o prezentare informală a proiectului Someș Delivery și a mizelor sale, urmată de socializare cu locuitorii zonei.

Ulterior, întâlnirile vor avea loc în fiecare marți, de la 16 la 19. Discuțiile vor fi coordonate de Dragoș Dascălu, arhitect interesat de stimularea interacțiunilor sociale și cu experiență în lucrul cu comunitatea, cunoscut prin activitatea sa în cadrul asociației Plusminus și a Centrului pentru Mediu Construit.

În afara programului de întâlniri cu echipa Someș Delivery, noul pavilion din cartierul Grigorescu va fi deschis locuitorilor din zonă, care îl pot folosi după cum doresc, ca mobilier urban. Scopul acestui pavilion și al întâlnirilor pe care le va găzdui este formarea unei comunități a locuitorilor din zonă și apropierea lor de Someș, creșterea atenției, stimularea implicării și conștientizarea rolului pe care și el îl au în transformarea viitoare a râului. Pe termen lung, obiectivul echipei este de a îmbunătăți calitatea vieții clujenilor, prin transformarea Someșului într-un punct de atracție – curat și amenajat pentru oameni.

A doua ediție Someș Delivery va avea loc în weekendul 18-19 iunie. Până în 4 mai, este deschis un apel pentru proiecte, în cadrul căruia oricine poate propune evenimente sau amenajări care să fie puse în practică în cadrul Someș Delivery. Câștigătorii concursului vor primi sprijin logistic și financiar pentru a-și transforma ideile în realitate. Detalii despre concurs, pe site-ul somesdelivery.ro/proiecte/2016.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.