Un primar din Franta e decis sa interzica accesul romilor in oras

romiPrimarul orașului francez Croix, Regis Cauche, a declarat presei că există tensiuni între locuitori și romii care s-au instalat pe un teren public și se teme să nu apară incidente „grave”. Romii au venit în Croix după ce au fost evacuați din orașul francez Lille. „E posibil ca locuitorii să comită lucruri foarte grave în acțiuni de legitimă apărare, iar eu nu voi fi decât de partea celor care vor folosi autoapărarea”, a declarat primarul Cauche.

Acesta a mai adăugat că locuitorii orașului pe care îl conduce îi văd pe romii ca pe niște persoane care se ocupă cu furturi și mai multe tipuri de ilegalități și a fost nevoit să mobilizeze polițiștii pentru a opri intrarea altor etnici în oraș.

„Trebuie să-i oprim. În ultimele zile au fost numeroase furturi reclamate de locuitorii din Croix. Situația a ajuns atât de departe încât există o respingere a populației rome în oraș”, a mai adăugat primarul, citat de cotidianul „La Voix du Nord”. Prefectul regiunii a declarat că nu poate decide evacuarea taberei, care numără aproape 1.000 de romi, fără a avea un plan concret.

Cum îi integrează pe romi un orășel din Spania

Primăria micului oraș spaniol Astigarraga oferă cursuri de construcţii contracost pentru ca romii care ocupă zona de sub podul autostrăzii din Urumea spre localitatea Gipuzkoa, din Țara Bascilor, ca să-şi poată construi singuri casele.

Potrivit autocasion.com, autoritățile locale au decis să nu-i alunge pe romi și au pus la punct un proiect de integrare pentru următorii cinci ani. În Astigarraga locuiesc în jur de o sută de romi, iar majoritatea se ocupă cu cerșetoria și colectarea fierului vechi.

Prin acest proiect, romii urmează să învețe să folosească materiale de construcție pe care le vor putea găsi cu uşurinţă şi la prețuri mici sau chiar gratis pentru a-şi ridica case. Cursurile se desfășoară începând de luna aceasta și vor costa în jur de 800 de euro, cu tot cu masă și cazare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.