Universitățile clujene îşi primesc banii înapoi! Fondurile POSDRU au fost deblocate!

Universitățile clujene pot răsufla liniștite. Fondurile europene au fost deblocate. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că a fost începută procedura de returnare a banilor aferenți proiectelor pe fonduri europene din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Universităţile clujene au creditat proiectele POSDRU cu aproape 80 milioane de lei. Bani care nu au mai fost returnați din cauza blocajelor şi a nerespectărării termenelor de plată a proiectelor de către Uniunea Europeană. Cea mai dificilă situaţie este în cazul Universității Tehnice din Cluj-Napoca care a fost nevoită să facă un credit bancar de 15 milioane de lei pentru a putea susţine finanţarea proiectelor POSDRU derulate de ei.

Ecaterina Andronescu a afirmat că această situație s-a produs din cauza unor nereguli sesizate la Autoritatea de Management de către Comisia Europeană în anii 2011-2012.

„După ce organismul intermediar face evaluarea cererii de rambursare şi constată că totul este în regulă şi dă voie plăţii, cererea de rambursare merge la Autoritatea de Management care trebuie să plătească beneficiarului suma rezultată din cererea de rambursare. Autoritatea de Management a avut o perioadă dificilă pentru că a fost efectuat un audit extern de la Comisia Europeană pe anii 2010-2011 şi au identificat o serie de nereguli, motiv pentru care s-a dispus remedierea neregulilor. Comisia Europeană a spus că până când nu se remediază neregulile, Autoritatea de Management este în perioada de presuspendare”, a declarat Ministrul Educaţiei.

Pentru a fi reglementată această situaţie Autoritatea de Management a trimis diverse cereri şi documente Comisiei Europene.

Ministrul Educaţiei a asigurat universităţile clujene că se face tot posibilul pentru ca banii investiţi în proiectele POSDRU să fie rambursaţi în cel mai scurt timp.

„La minister există două organisme intermediare care fac evaluarea cererilor de rambursare pe care le depun managerii acestor proiecte. Când am venit la Ministerul Educaţiei, erau circa 950 de cereri de rambursare neevaluate. Acum lucrurile merg ceva mai bine şi au mai recuperat din această situaţie”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.