Urmează o nouă mini-vacanţă în iunie! Calendarul zilelor libere 2019!

O nouă mini-vacanţă urmează în România, în luna iunie a acestui an.

Următoarea zi liberă legală de care beneficiază românii este cea de 1 iunie – Ziua Copilului, dar, în acest an, 1 iunie pică sâmbătă. Cu toate astea, românii vor avea, totuși, o minivacanță în iunie. Este vorba despre minivacanţa de Rusalii – sărbătoare ce cade cade pe 16 iunie – duminică şi 17 iunie – luni, astfel că, la jumătatea lunii viitoare, românii vor avea parte de o minivacanță de 3 zile. 

Zilele libere care urmează, în 2019, sunt:

1 iunie – Ziua Copilului – sâmbătă

16 iunie  — Rusalii – duminică

17 iunie — Rusalii – luni

15 august — Adormirea Maicii Domnului – joi

30 noiembrie — Sfântul Andrei – sâmbătă

1 decembrie — Ziua Naţională a României – duminică

25 decembrie – Crăciunul -miercuri

26 decembrie — Crăciunul – joi

În anul 2019 Codul Muncii, legea care stabileşte numărul zilelor libere acordate angajaţiilor din România, pevede 15 zile de sărbătoare legală pe care românii le vor avea libere. Din cele 15 zile nelucrătoare de sărbătoare legală doar 10 pică în timpul săptămânii. Deoarece 5 dintre cele 15 zile zile nelucrătoare de sărbătoare legală pică în weekend, salariaţii care au un program de lucru de luni până vineri au parte doar 10 zile libere.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii. Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi până la 10.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.