Vasile Dâncu la Realitatea TV: „Spiritul transilvan va salva România în viitor”

Prezent la Realitatea TV, fostul vicepremier în Guvernul Cioloș, Vasile Dâncu, a făcut o radiografie a României de astăzi, a politicii românești, dar și a mișcării #Rezist care a scos în stradă sute de mii de români în stradă.

„Cred că spiritul transilvan va salva România în viitor. Aș spune că într-adevăr Transilvania este România tipică, România pe care ar trebui să ne-o dorim. România este puternică prin faptul că există Transilvaia.

Din punct de vedere politic, noi ne-am tot chinuit în România și am făcut un singur proiect, Unirea, dar nu am construit comunitatea românească printr-un proiect politic serios. Noi nu am definit încă Unirea. Avem o politică redistributivă. Comunitatea trebuie constrită de jos”, a susținut Dâncu.

Despre mișcarea #REZIST

„Am avut în stradă mișcarea #Rezist, care este o mișcare de stânga peste tot în lume, dar la noi a fost mișcare de dreapta.

Românii din Transilvania nu au ieșit în stradă pentru un partid sau altul, dar dincolo de asta este vorba de inapetența de tipul de proiect care se naște la București. Nimeni nu vrea să împartă puterea. Transilvania a respins chestia asta și în vremea lui Ceaușescu. Noi am avut o perioadă cu exces de patriotism în Transilvania”, a mai precizat fostul vicepremier.

„Cred că dincolo de alte tipuri de manifestări, a treia revoluție după mișcările de stradă de la Roșia Montană și Colectiv, această mișcare #Rezist a fost una specială, chiar dacă a fost una susținută de unii supărați pe construcția de stânga sau susținută de corporații, a fost o mișcare pentru a sacționa cei care au ajuns la putere”, a mai susținut politicianul. 

„Pentru prima dată stânga a câștigat Transilvania, eu nu credeam că acest lucru se va întâmpla atât de repede”

„A scăzut calitatea clasei politice. Pentru căeste mai greu să construiești un proiect decât să înjuri, să înnjuri este mult mai simplu. La noi politicienii vor să fie eroi peste noapte, sunt personaje care umblă să își facă imagine peste noapte. Nu cred că îți poți permite să promovezi în partide pe cineva care nu are studii în domeniu, așa ceva este contra-productiv pentru societate. Partidele noastre și-au pierdut logica internă a organizării. Stânga a fost mult mai coerentă în această perioadă, s-a despărțit de comunism și a comunicat mai bine mesajele din campanie. Forța unui guvern este dată de câteva personalități pe care te bazezi, dar marea forță este dată de cei pe care îi atrag această elită de personalitați”, a mai declarat Vasile Dâncu.

Tipul de politică care nu lasă nimic în urmă este dat de politicieni de carton.

„Politica noastră este total falimentară în acest moment și trebuie să o luăm de la zero. Facem aceleași greșeli cu fiecare ciclu electoral, asta înseamnă că nu avem elite politice. Într-o formă sau alta, oamenii care l-au votat pe primarul din Sibiu, au trecut peste propaganda celor care spun că nu este ortodox sau nu este român, și au acceptat că este un model demn de urmat. Dar nimeni nu își poate asuma proiectul România, asta au fost iluziile unora și altora, este un proiect foarte complicat, nimeni nu îi poate pune la lucru pe toți românii”

„E adevărat că în țara asta exisță hoți, dar nu există numai hoți, dar dincolo de asta există o masă deja de oameni de afaceri români care își doresc să se implice. Eu am cunoscut mulți asemenea oameni care îmi spun că vrem să participăm la un proiect, dar nimeni nu îi unește, acest lucru trebuie să îl facă politicienii”, a fost mesajul lui Dâncu.

Problema este că noi nu putem să construim nimic pozitiv, nu că ne certăm în campanie.

„Trebuie să începem de la grupuri mici, trebuie să ne aducăm 100 de oameni, chiar și aici la Cluj, să începem să facem ceva. Aceasta este o acțiune disperată civic. Eu chiar am început să lucrez la asta.

Vreau să cred că este foarte important să ne organizăm. Să nu lăsăm problema României pe seama politicienilor. Apreciez că oamenii aceștia tineri care au ieșit după muncă în stradă. 

Pregătesc o carte despre aceste mișcări, o carte obiectivă, în care voi încerca să găsesc un punct de echilibru.

PSD-ul are o sarcină extrem de complicată, săîși respectă programul din campanie. Au un proiect asumat de partid, au găsit oamenii cu care să facă. Eu nu cred că în acest moment președintele României are la dispoziție o elită a intelectualității”, a mai susținut acesta.