Venituri în creștere pentru cele mai mari companii deținute de antreprenorii români

campioni in businessCele mai mari companii deținute de antreprenori români au înregistrat în 2013 o cifră de afaceri agregată cu 6,7% mai mare decât în 2012, potrivit unei analize realizate de Enterprise Investors, BCR, PwC România și Asociația Triple Helix, în parteneriat cu Ziarul Financiar, în cadrul proiectului Campioni în Business.

Studiul care a stat la baza desemnării celor mai performanţi antreprenori români realizat de PwC în cadrul proiectului Campioni în Business ia în considerare performanțele financiare pentru 1.300 de companii deținute de antreprenori români care au înregistrat profit brut în 2013 şi au avut peste 10 angajaţi, selectate din rândul celor mai mari 3.000 de companii din România în funcţie de cifra de afaceri din 2013. Analiza a avut la bază informațiile depuse la Registrul Comerțului.

Cumulat, cele 1.300 de companii analizate au înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 151 miliarde lei și un profit brut de 7,2 miliarde lei, în creștere cu 13,5% față de 2012. Profitul net a înregistrat în 2013 o valoare agregată cu 14,4% mai mare față de anul precedent, ajungând la 6 miliarde lei. Rata de creștere a profitului brut mai mare decât cea a cifrei de afaceri evidenţiază intensificarea preocupărilor antreprenorilor pentru eficientizarea activităţii (reducerea costurilor, optimizarea proceselor etc.).

Proiectul Campioni în Business este un program dedicat antreprenoriatului, care descoperă, promovează și premiază cei mai performanţi antreprenori români, adevărate modele pentru mediul de afaceri autohton. Aflat la cea de-a patra ediție, proiectul este organizat de Enterprise Investors, BCR, PwC România şi Asociația Triple Helix, în parteneriat cu Ziarul Financiar.

Ediția de anul acesta își va desemna câștigătorii în cadrul a trei evenimente. Antreprenorii din regiunea Transilvania – Banat vor fi anunțați pe 15 octombrie la Cluj, iar cei din Moldova, pe 21 octombrie la Iași, în cadrul Conferințelor Campioni în Business. Cele două evenimente vor reuni atât performeri ai mediului de afaceri, cât și investitori și consultanți de top. Gala Campioni în Business va avea loc pe 3 noiembrie la București și în cadrul ei vor fi premiate cele mai performante companii din regiunea Muntenia și va fi acordat titlul de Antreprenorul Anului.

„Încă de la începuturile programului Campioni în Business am încurajat și am promovat antreprenorii care au avut curajul să investească chiar și atunci când mediul de afaceri nu le era favorabil. În fiecare an avem plăcerea să descoperim companii antreprenoriale care s-au distins prin creșteri impresionante și premiem în continuare acele afaceri care se dovedesc adevărate modele de sustenabilitate”, a declarat Cristian Nacu, Partener la Enterprise Investors.

Studiul Campioni în Business 2014 arată că, în privința numărului total de salariați, companiile au raportat în 2013 cu 6,2% mai mulți angajați față de anul anterior, ajungând la aproximativ 331.000 de persoane. Raportată la evoluția cifrei de afaceri și a profitului brut, rata de creștere a numărului de salariați indică un plus de eficienţă în activitatea angajaților față de 2012.

„Susținem afacerile curate cu perspective de dezvoltare. Acestea sunt dovada că, deși oportunitățile de creștere sunt mai granulare, antreprenorii adevărați le găsesc și le transformă în produse și servicii de succes. Le vom susține și le vom căuta și împreună cu ei, pentru că avem resursele de a finanța economia și pentru că este responsabilitatea noastră de lider al sistemului bancar. BCR va sprijini în continuare proiectele competitive, în condiții de riscuri rezonabile și simetrice, pentru că doar așa putem avea creștere economică sustenabilă”, declară Anca Petcu, Director Rețea Corporate BCR.

Topul regiunilor geografice

Analiza Campioni în Business arată că din cele 1.300 de companii antreprenoriale analizate, 56% își desfășoară activitatea în Muntenia (731 companii), 31% în Transilvania (398) și 13% în Moldova (171). De asemenea, regiunea cu cea mai mare creștere a numărului de salariați în 2013 este Transilvania, cu 9,2% (de la 88.400 persoane în 2012, la 96.500 persoane), urmată de Muntenia, cu 5.7% și Moldova cu 2,9%.

Cele mai active domenii

Domeniile de activitate în care antreprenorii au înregistrat în 2013 cele mai mari cifre de afaceri agregate sunt comerțul cu ridicata (398 de companii însumează venituri de 51,7 miliarde lei), comerțul cu amănuntul (107 companii și 13,7 miliarde lei), construcții (109 companii și 11,5 miliarde lei), agricultură, industria alimentară, transport și depozitare și comerțul auto. Dintre acestea, cel mai mare ritm de creștere a cifrei de afaceri în 2013 a fost înregistrat de industria alimentară (12,3%), agricultură (9,3%) și comerțul cu amănuntul (8,9%).

Despre studiu

Dintre cele mai mari 3.000 de companii din România în funcţie de cifra de afaceri în 2013 (fără instituţiile financiare), au fost selectate companiile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: sunt deţinute de investitori privaţi locali, au avut mai mult de 10 salariaţi în 2013 şi au înregistrat profit brut în 2013. Au rezultat astfel 1.300 de companii. Acestea au fost împărţite în 3 regiuni geografice (Muntenia 18 judeţe, Transilvania 16 judeţe, Moldova 8 judeţe).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.