Vernisaj de sculptură a artistei Elena Ilash, marți, la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de cultură aflată în subordinea administrativă a Consiliului Judeţean Cluj, vă invită marţi, 17 martie 2015, de la ora 18:00, la vernisajul expoziţiei de sculptură Obiectele-organe, a artistei Elena Ilash.

Absolventă şi doctorandă a Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, Elena Ilaş este o artistă cu o activitate expoziţională naţională şi internaţională deosebit de relevantă pentru sensul estetic contemporan al ideii de identitate. Lucrările artistei au fost incluse în expoziţii bienale sau trienale definitorii pentru fenomenul artistic contemporan din România, cum sunt Trienala de tapiserie, sculptură şi artele focului Ce mai face Penelopa? (ediţiile I-III) sau Bienala de sculptură şi artele focului Vârsta de bronz (ediţiile I-III), de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Începând din 1999 până în prezent, Elena Ilash a realizat expoziţii în importante centre artistice internaţionale, precum Ravenna, Schrems, Skopje, Bratislava sau Paris.

obiectele organ 2

Expoziţia Obiectele-organe cuprinde lucrări realizate în intervalul 2013-2015, surprinzătoare din punct de vedere cromatic şi având, totodată, remarcabile calităţi grafice. Elena Ilash demonstrează o capacitate aparte de conturare a formelor sculpturale gracile, exploatând poetica golului şi a elansărilor suple, care încorporează sensuri esenţiale pentru mesajul său artistic. În expoziţia Obiectele-organe, Elena Ilash porneşte de la sensurile ideii de „locuire”, care presupune o anumită dependenţă de un spaţiu, de un corp sau include chiar sentimentul de apartenenţă faţă de un topos originar. Cu toate acestea, lucrările nu sunt neapărat dependente de contextele expoziţionale, ci, dimpotrivă, au capacitatea de a resemnifica spaţiul pe care îl populează, sugerând, prin aparenţa lor viscerală, prezenţa unor persoane caracterizate exclusiv prin anumite funcţii utilitare.

Indiferent dacă vorbim despre organe-scaun, organe-armă, corpuri-suspendate sau obiecte-organe în general, lucrările ultimilor ani ai creaţiei Elenei Ilash pun în evidenţă un câmp al investigaţiei artistice cu multiple deschideri antropologice şi sociale. Intens problematizantă în privinţa apartenenţei la o comunitate sau la dialectica public-privat, creaţia sa chestionează înseşi condiţiile de formare a identităţilor individuale.

afis vernisaj elena ilash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.