Video mapping 3D spectaculos pe Biserica „Sf. Mihail” la aniversarea a 700 de ani de când Clujul a devenit oraș liber regal, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare 2016

Aproximativ 10.000 de clujeni au urmărit fermecați vineri seară, 19 august, spectacolul vizual mapat 3D pe zidurile Bisericii „Sf. Mihail” din Piața Unirii, cu ocazia aniversării de 700 ani de când Clujul a fost ridicat la rangul de oraș liber regal, eveniment din cadrul Zilelor Culturale Maghiare.

Video mapping-ul 3D a început în jurul orei 22:40 și a durat aproximativ 8 minute, iar pentru acest show s-au folosit 12 proiectoare de mare rezoluție aduse special din Germania și Ungaria, cele mai mari dintre ele ajungând la 30.000 de lumeni și peste 100 de kilograme. Filmul a fost realizat de artistul vizual Bordos László Zsolt (alias Bordos ArtWorks) și a fost format din două părți, prima marcând momentul istoric important din viața orașului, iar a doua este o creație artistică liberă.

Videoproiecția 3D a început după încheierea spectacolului de operă „Erkel Ferenc: Hunyadi László” în interpretarea Operei Maghiare din Cluj.

Pentru realizarea proiecției, a fost necesară scanarea laser tridimensională de mare precizie atât a exteriorului, cât și a interiorului catedralei gotice. Conform artistului, proiecția de la Cluj reprezintă o provocare pentru el.

VIDEO

Bordos László Zsolt s-a născut la Brașov, trăiește în prezent la Budapesta și este unul dintre cei mai apreciați artiși de video mapping din întreaga lume. Lucrările sale au putut fi văzute în orașe ca New York, Los Angeles, Paris (turnul Eiffel), Dubai (o proiecție înaltă de 200 de metri pe celebrul Burj Al Arab), Geneva, Roma, Moscova, Quebec sau Mexico City. Este creatorul primei proiecții stereoscopice – pentru vizionarea căreia e nevoie de ochelari 3D – din lume și cel al primei proiecții video permanente, pe o clădire din Lőkösháza. În 2015, artistul a făcut parte din juriul iMapp Bucharest, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate mapping-ului 3D din întreaga lume.

Sâmbătă și duminică, concertele trupelor Akos și Omega în Piața Unirii

Sâmbătă, 20 august, de la ora 21:00, în Piaţa Unirii va concerta Ákos, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti actuali al muzicii maghiare din Ungaria. Adept al mai multor stiluri muzicale, Ákos a scos pe piață de-a lungul carierei nouă albume în maghiară și unul în engleză împreună cu formația, respectiv solo – 18 albume în limba maghiară și șase în limba engleză. Multe din acestea au fost laureate cu Discul de Aur sau Discul de Platină.

Duminică, 21 august, va avea loc gala de închidere a festivalului, seară în care va concerta în premieră pentru Cluj, mult aşteptata trupă Omega. Formația rock Omega este pentru cultura maghiară o adevărată legendă, iar concertele trupei sunt întotdeauna un spectacol complex și dinamic. Cu o carieră care a luat avânt încă din anii ’70, Omega este cu siguranță cea mai longevivă și una din cele mai succes formații din Ungaria, apreciată și la nivel internațional. Trupa a vândut peste 50 de milioane de albume în întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.