Votcă şi rom cu metanol, un real pericol pentru populaţie!

Direcţiile de Sănătate Publică a demarat o amplă verificare dacă pe teritoriul României au intrat loturi cu unele mărci de votcă şi rom care conţin metanol, după ce ANSVSA a anunţat că a primit avertizări prin Sistemul de Alertă Rapidă că în Cehia 19 persoane au murit, iar 36 sunt spitalizate după ce au consumat astfel de băuturi.

Purtătorul de cuvânt de la Ministerul Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că în urmă cu o zi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a primit o avertizare prin Sistemul de Alertă Rapidă pe subiectul „Metanol în votcă şi rom, origine necunoscută”.

Informarea ar fi fost transmisă de specialiştii din Cehia, care au anunţat ţările europene că în prezent au fost raportate 19 decese şi 36 de persoane internate în spitale din cauza consumului acestor produse şi că sursa de alcool periculos nu a fost confirmată încă, dar că se desfăşoară o anchetă în acest caz.

Oana Grigore a precizat că în cazul în care vor fi descoperite astfel de produse în magazine, se vor face notificări pentru retragerea mărfii de la comercializare.

În judeţul Suceava, de exemplu, Direcţa de Sănătate Publică a anunţat că va interzice de la comercializare aceste produse, dacă sunt identificate în magazine şi recomandă populaţiei să nu cumpere băuturi alcoolice din surse neautorizate.

Lista de băuturi suspecte conţine mărcile Lašský Tuzemák, Tuzemák, Švestková vodka, Vodka Lunar, Vodka, Hanácká vodka, Meruňka, Albánská borovička, potrivit DSP Suceava.

Intoxicaţiile masive cu alcool contrafăcut au provocat moartea a 19 persoane în Cehia.

De asemenea, alcoolul contrafăcut a provocat decese şi în Polonia, cinci persoane murind în 15 zile, potrivit AFP. Aliniindu-se la normele europene, Polonia a anulat în 2010 standardele sale restrictive ale nivelului de metanol autorizat în produse cosmetice sau chimice, precum apa de toaletă sau lichidele de răcire pentru maşină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.