„Zestrea Tradițiilor Clujene” la Școala Primară din Fizeșu Gherlii

O nouă întâlnire din cadrul Proiectului cultural- educativ „Zestrea traditiilor clujene”, inițiat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a avut loc la Școala Primară din Fizeșu Gherlii.

Echipa de proiect a fost primită de profesorul Stelian Cornea, director interimar al școlii, părintele Dacian Pop și de toate cadrele didactice din Fizeșu Gherlii, Nicula, Bonț și Săcălaia. La activitate au participat toți elevii din clasele primare și preșcolarii, atât români, cât și maghiari și romi, de la școlile menționate mai sus.

Toate etapele proiectului s-au desfășurat într- un mod interactiv, beneficiarii participând în permanență la momentele care vizează cunoașterea activității Compartimentului de educație permanentă și proiecte culturale din cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, trezirea dragostei și interesului copiilor și tinerilor pentru muzica populară autentică, portul popular, obiceiurile și tradițiile clujene și dezvoltarea spiritului competitiv prin intermediul concursului pe teme de cultură tradițională „Uniți prin tradiții”.

La Școala din Fizeșu Gherlii, programul artistic prezentat de către elevi, constând în melodii vocale și instrumentale din folclorul copiilor români, maghiari și romi, alături de poezii populare și fișe de lucru, având ca itemi colorarea costumului popular femeiesc și bărbătesc din zona folclorică a Văii Someșului Mic și numirea elementelor componente ale acestora, au demonstrat preocuparea cadrelor didactice de a introduce elementele de folclor local al tuturor etniilor din zonă în cadrul serbărilor școlare și a orelor de opțional.

La finalul activității, echipa de proiect a vizitat Muzeul Zoologic al școlii, care există datorită regretatului inimos profesor de biologie Lapahos Andrei, cel care s-a stins din viață anul trecut, la vârsta de 90 de ani.
Considerând această activitate reușită, la fel ca toate celelalte din cele peste 30 de școli din județ, activități prin care s-au îndeplinit obiectivele urmărite, următoarea întâlnire cu elevii Școlii Gimnaziale din Florești, la Căminul Cultural din aceeași localitate, este planificată pentru marți, 26 martie 2019, ora 11.00.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.