Ziua Internațională a Jazz-ului – cel mai important spectacol de jazz din România va avea loc la Cluj-Napoca, pe 30 aprilie

Cel mai complex spectacol de jazz din România se pune în scenă la Cluj-Napoca, la Casa de Cultură a Studenților, pe 30 Aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Jazzului. Amfitrioana serii va fi Keisha White (UK). Muzicienii care vor urca pe scenă alături de ea, vor aduce în fața publicului 11 stiluri de jazz, într-un spectacol unic.

Ziua Internationala a Jazz-ului Cluj 2015

A 4-a ediție a Zilei Internaționale a Jazzului aduce aduce în fața publicului clujean nume ale jazzului internațional și 2 grupuri românești, într-un concert de gală unic și complex. O parte din artiștii ce vor marca evenimentul jazzistic al anului la Cluj-Napoca, sub patronaj UNESCO, sunt Sofia Rubina (voce, EST) semifinalistă la Vocea Rusiei, Villu Veski (saxofon, EST), Corneliu Stroe și Balkanamera Quartet (RO), Ola Onabule (UK) vocea soul-jazzului britanic, alături de: Joe Stoddart – contrabass (UK), Guillermo Hill – chitară (UK), Guido May – tobe (DE), Nick Flade – pian (DE), Jason Hunter – trompeta (USA), GAIO BIG BAND (RO), Mircea Cazan – buzuki, clarinet, voce (RO), Roxana Stroe – chitară, voce, muzicuță (RO), Cătălin Răsvan – bass (RO). Gazda și amfitrioana serii va fi artista de soul, jazz și R&B Keisha White (voce, UK). Ea își va prezenta la Cluj cel mai recent proiect muzical de smooth jazz și totodată va însoții publicul pentru 3 ore într-o călătorie muzicală de excepție printre 11 stiluri de jazz.

Unicitatea spectacolului din 30 Aprilie este dată de faptul că artiști din țări diferite colaborează pentru prima dată pe aceeași scenă pentru International Jazz Day și UNESCO, astfel, improvizația, dialogul și autenticitatea sunt concepte transmise cu măiestrie muzicală publicului spectator.

Accesul la spectacol se face pe bază de bilet. Acestea sunt puse în vânzare exclusiv online pe Biletmaster.ro, iar prețurile lor variază între 45 și 70 lei. Ultimele bilete și informații pe www.jazzday.ro.

John Edward Hasse, fondatorul Jazz Appreciation Month, invitat de onoare la Cluj.

Inițiatorul Zilei Internaționale a Jazzului primește titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca. Titlul îi va fi conferit domnului Hasse ca urmare a propunerii formulate de prof. Virgil Mihaiu și Transylvania Cultural Community, organizatorul Zilei Internaționale a Jazzului în România, în colaborare cu Ambasada Statelor Unite în România. Este pentru prima dată cand o instituție de învățământ superior din România conferă un titlu DHC unui jazzolog.

Apreciat pentru contribuția adusă jazzului de-a lungul carierei sale academice, John Edward Hasse este istoric, curator, autor, conferențiar și lider în domeniul său. În ultimii 30 de ani a condus secția de Muzică Americană de la Smithsonian Institution’s National Museum of American History din capitala Statelor Unite, a fost curatorul câtorva expoziții despre giganții jazzului, a fondat Orchestra Smithsonian Jazz Masterworks și este președinte al Departamentului Muzical al Smithsonian Institution din Washington DC. John Edward Hasse este inițiatorul evenimentului global Luna Aprecierii jazzului (Jazz Appreciation Month), celebrat în peste 40 de țări. Este autorul volumului Beyond Category: The Life and Genius of Duke Ellington și editorul albumul antologic Jazz – the First Century (dedicat împlinirii unui secol de la nașterea acestui gen muzical). A fost, de asemenea, co-autor și co-producător al antologiei Discover Jazz și Jazz: Smithsonian Anthology.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa va avea loc vineri, 24 aprilie de la ora 12, în Sala Sudio a Academiei de Muzica G. Dima / str. I. C. Bratianu nr. 25 Cluj-Napoca.

Academia de Muzică „Gheorghe Dima” a mai acordat, în trecut, titlul de Doctor Honoris Causa unor personalităţi de vază ale culturii muzicale universale, printre care se numără compozitorii Iannis Xenakis, Ştefan Niculescu, Krzysztof Penderecki, Aurel Stroe, Gyorgy Ligeti, cântăreţii Angela Gheorghiu, Mariana Nicolesco, Ionel Pantea, Virginia Zeani, Victoria Cortez, instrumentistii Yehudi Menuhin, Robert Levin, Dumitru Fărcaş, Sherban Lupu, dirijorii Erich Bergel, Emil Simon, Petru Sbârcea, Cristian Mandeal, Laurence Foster.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.