1 octombrie – Ziua Mondiala a Vegetarianismului

vegetarianZiua Vegetarianismului este celebrată din 1977, la inițiativa Societății Vegetarienilor din America de Nord, fiind adoptată ca zi internațională în 1978 de către Uniunea Internațională a Vegetarienilor, cu scopul de a promova posibilitatea susținerii vieții prin vegetarianism și compasiunea față de animale.

În fiecare an, la 1 octombrie, în această Zi Mondială a Vegetarianismului sunt organizate o serie de evenimente menite să aducă în atenția opiniei publice legătura dintre dieta vegetariană și mediul înconjurător, sănătatea noastră și sănătatea animalelor, conștientizarea problemelor ecologice și a eforturilor depuse pentru eradicarea foametei la nivel mondial.

Vegetarianismul este practica unei diete ce exclude produsele de origine animală. Spre deosebire de alte variante de dietă, care exclud ouăle sau alte produse obținute de la animale, precum lactatele, veganismul exclude tot ce ține de produse animale, axându-se exclusiv pe plante.

Semi-vegetarianismul se constituie dintr-o dietă bazată pe mâncărurile vegetariene, dar poate include pește, lactate sau ouă. Societatea vegetariană, care a inițiat popularitatea folosirii termenului ‘vegetarian’ de prin 1847, condamnă asocierea semi-vegetarianismului ca vegetarianism, indicând faptul că a consuma pește nu ține de vegetarianism.

Motivul alegerii acestei diete poate fi legat de moralitate, religie, cultură, etică, estetică, mediul înconjurător, societate, economie, politică, gust sau sănătate. Dietele vegetariane pregătite corespunzător satisfac valorile nutriționale pentru toate stagiile vieții, iar studiile pe scară largă arată că vegetarianismul reduce considerabil riscul de cancer, de atac de cord și de alte boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.