10 locuri faine de vizitat în Cluj într-un weekend

Supranumit Silicon Valley-ul Europei, municipiul Cluj-Nappca rămâne una dintre destinațiile preferate de turiștii români și străini, deopotrivă, fiind un oraș plin de viață și locul cu cea mai mare vitalitate culturală urbană din România, potrivit Centrului de Consultanță și Cercetare în Domeniul Culturii, scrie alohotels.ro.

Pe lângă vizitarea celor mai importante obiective turistice din Cluj – Napoca (Piata Unirii, Parcul Central Simion Barnatiu, Piata Muzeului, Muzeul Botanic, Biserica Romano-Catolica „Sfantul Mihail”, Statuia lui Matei Corvin, Catedrala Ortodoxa „Adormirea Maicii Domnului”, etc) o vacanță în zonă trebuie neapărat completată și cu câteva experiențe și obiective turistice din imprejurimile Clujului.

Iată 10 locuri din Cluj care merită vizitate, unde puteți admira peisaje uimitoare, obiective turistice sau clipe de relaxare.

Stufărişurile de la Sic și Lacul Știucilor

Stufărişurile de la Sic, la doi pași de Cluj, sunt o rezervaţie naturală, arie protejata situată în lunca Văii Fizeşului alcatuită din mlaştini, lacuri, vegetaţie de stuf şi papură.

Este un loc special și surprinzător, ascuns între dealuri și are o suprafaţă de 200 hectare ce adăposteşte în jur de 100 de specii de păsări.

În apropierea stufărişului, se află Lacul Ştiucilor, un important loc de popas pe timpul migraţiei pentru multe specii de păsări, dar şi un loc de clocit pentru mai mult de 20 de specii de păsări, între care raţe, stârci, corcodei, lişiţe, găinuşe de baltă, cârstei de baltă, cresteţi pestriţi, ereţi de stuf şi mai multe specii de lăcari.

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”

Denumit și „Muzeul Satului”, Parcul Național Etnografic „Romulus Vuia” este amplasat lângă Pădurea Hoia, una dintre cele mai mari și bogate păduri din Cluj. Este primul muzeu în aer liber din România, înființat la 1 iunie 1929 cu o suprafață inițială de 75 de hectare.

Parcul a fost proiectat de etnograful Romulus Vuia și printre obiectivele de interes ale Parcului Etnografic putem enumera Biserica de lemn din satul Chirales – jud. Bistrița-Năsăud, complexele meșteșugărești de la Preuteasa și Hărnicești, cuptor pentru ars varul din Baba, fierăriile din Rimetea și Vărzari și oricare dintre gospodării.

Într-un oraș modern și tânăr, aflat în continuu progres tehnologic, Parcul Etnografic reprezintă o oază de liniște

Lacul Tarnița

Lacul Tarnița este un lac de acumulare care se găsește între comunele Râșca, Mărișel și Gilău (județul Cluj), la 30 km vest de municipiul Cluj-Napoca.

Este una dintre cele mai apreciate atracții turistice din județul Cluj, unde turiștii se pot bucura de sesiuni de pescuit, înot sau simple plimbări cu barca.

Parcul Cetățuia

Cetățuia este o fortificație construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu același nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia.

Este unul dintre cele mai romantice și mai vizitate locuri din Cluj atât de turiști cât și de clujeni, datorită valorii istorice și pentru minunata priveliște panoramică de care te poți bucura odată ajuns sus, pe zidurile ei.

Lacul Beliș

Lacul Belis este un lac artificial de acumulare, aflat în Munții Gilăului, județul Cluj. 

A fost proiectat și amenajat în anii 1970-1974, în scop hidroenergetic, pe cursul râului Someșul Cald.  Are o suprafață de 9,8 kmp și o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se află stațiunea turistică Beliș-Fântânele.

Chidea

Este o localitate situată la 40 de km de Cluj, pe Valea Borșei, numită si „satul de piatră” de lângă Cluj. Denumirea aceasta vine din faptul că, în sat totul este făcut din piatră, de la un capăt la altul. 

Plimbarea prin Chidea este o experiență care te face să te lași în voia simplității liniștitoare.

Parcul de agrement Moara de Vânt

Parcul sau mai bine zis, ferma de animale „Moara de Vânt” se află în apropiere de municipiul Cluj-Napoca, în localitatea Sălicea, comuna Ciurila. 

Este un fel de grădină zoologică de mângâiat animale, un concept împrumutat de proprietarul parcului, Wilhelm Dietrich, din Germania. 

Se întinde pe o suprafață de  4.5ha și găzduiește mai mult de 250 de animale din peste 40 de specii precum iepurași, rățuște, prepelițe, gâște, găini, bibilici, păuni, porumbei, porcușori de Guineea, capre, căpriori, cerbi, fazani, curci, ponei, măgari, lame, mufloni, maimuțe, văcuțe pitice Zebu, cai, porci vietnamezi, ulii, șoimi, dragoni cu barba, potârnichi de California, broaște țestoase sau berze.

Castelul Bánffy

Aflat la doar la 30 km de Cluj-Napoca, este o construcție care reprezintă cu desăvârșire Barocul Transilvan. 

Castelul ascunde povești captivante în încăperile sale, dar și în spațiile exterioare – grădina imensă și drumul secret prin pădure. 

Arkhai Sculpture Park

Parcul de Sculpturi Arkhai a fost înființat de către sculptorul, artistul plastic clujean Ernő Bartha și se întinde pe un hectar, sub o pădure de brazi. 

Construirea parcului a început în 2008, de atunci este în continuă dezvoltare. 

Unic în lume datorită sculpturilor din fân de dimensiuni monumentale, locul reprezintă o oază de liniște, unde omul se întâlnește cu natura și arta într-o armonie deplină.

Laguna Albastră

Lacul supranumit şi Laguna Albastră, datorită culorii apei încărcate cu praf de argilă, nu este unul natural, ci este apărut pe locul unde s-a extras pe vremuri argila albă. 

Albastrul apei, comparat cu cel pe care îl găseşti în Marea Mediterană, reuşeste să atragă anual o mulţime de turişti.

Dacă ajungi în comuna Aghiereşu din Cluj, vei descoperi cu încântare un peisaj de poveste, în jurul Lagunei poţi găsi mult stufăriş iar la marginea poţi descoperi o pădure de gorun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.