Biroul Europa Centrală și Orientală al Agenției universitare a Francofoniei (BECO AUF) organizează în perioada 20-24 aprilie cea de-a 4 ediție a Festivalului regional al studenților francofoni din Europa Centrală și Orientală în Capitala Europeană a Tineretului – Cluj-Napoca.
Sub tema „Culorile tinereții”, această manifestare va reuni aproximativ 100 de participanți, proveniți din 20 de țări: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Franța, Macedonia, Georgia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Serbia, Slovacia, Turcia, Ucraina, dar și voluntari care fac parte din comitetul de organizare, studenți la patru universități membre AUF în Cluj-Napoca.
Acest eveniment care celebrează tinerețea, diversitatea culturală și excelența în francofonie, propune studenților o incursiune științifică, artistică și culturală pe parcursul unei săptămâni întregi. Altfel spus, festivalul creează un spațiu de schimburi între tinerii din diferite țări într-o atmosferă convivială și printr-un program variat, utilizând ca mijloc de comunicare limba franceză : conferințe, ateliere creative, concursuri și seri tradiționale.
Diminețile vor fi consacrate conferințelor: atelier-conferință organizat în parteneriat cu Delagtia Wallonia-Bruxelles, despre piesa de teatru scrisă de Paul Emond ‘Singur la Waterloo, singur la Sfânta-Elena’ cu actorul Mihai Gruia Sandu și regizorul Răzvan Popă, masa rotundă ‘Francofonia utilă’, organizată în colaborare cu Clubul Francofon de Afaceri din Cluj-Napoca, și conferința ‘A învăța, a preda și a cerceta în era digitală’, oferită de Chotia Amodsen, coordonator al Institutului de învățământ inovant prin cercetare din Franța.
Fiecare participant s-a înscris la un atelier, din cele șase propuse : coregrafie, improvizație teatrală, multimedia, pictură-arte tradițonale, grafism și un atelier start-up-tineri antreprenori. Atelierele vor fi urmate de un concurs ‘Întrebări pentru un francofon’ și de seri tradiționale tematice care le vor permite participanților să își prezinte țara, mâncarea, cântecele, dansurile sau costumele tradiționale.
Săptămâna festivalului se va încheia pe 24 aprilie, la ora 19, la Cinema „Florin Piersic” din Cluj-Napoca, cu o seară de gală în cadrul căreia participanții vor prezenta în fața unui public larg fructul muncii lor în ateliere, cei mai buni dintre ei fiind premiați.