12 lucruri pe care trebuie să le știi despre pornirea autovehiculului cu bateria descărcată

Bateria mașinii are un rol vital în toate sistemele electrice ale vehiculului tău! Durata de viață a unei baterii ar trebui să fie de aproximativ șase ani, dar la fel ca majoritatea pieselor auto, totul depinde de modul în care vei avea grijă de ea. 

Ciclurile multiple de descărcare/reîncărcare scurtează durata de viață a bateriei și utilizarea electronicelor în mașină în timp ce motorul este oprit reprezintă una dintre cele mai comune motive pentru care bateria poate ceda. Desigur, există numeroase aspecte de care poți ține cont pentru a evita astfel de situații în care poți rămâne fără curent în baterie, dar dacă inevitabilul se va produce, păstrează-ți calmul! Articolul prezent îți va expune 12 lucruri pe care trebuie să le știi când ai de-a face cu o baterie descărcată. 

Iată 12 lucruri de știut atunci când tragi curent de la o altă baterie

Procesul este similar pentru majoritatea mașinilor, dar pot exista considerații speciale pentru anumite mașini, deci poți căuta aspecte specifice în manualului mașinii. Indiferent de stilul de condus sau de modul în care ai întreținut mașina, problema unei baterii descărcate poate apărea oricui! 

Înainte de a începe, ai nevoie de un set de cabluri speciale auto de tip amplificator, mănuși de cauciuc și ochelari de protecție (opțional). Iată cele 12 aspecte de ținut minte:

 1. Parchează vehiculele suficient de aproape încât cablurile auto să ajungă la fiecare baterie.
 2. Asigură-te că fiecare vehicul este în parking sau neutral.
 3. Oprește vehiculul care are bateria încărcată. Aceasta ar trebui să aibă aceeași tensiune sau mai mare decât a celei descărcate. De exemplu, ambele să aibă baterii auto cu 100 ah pentru a fi compatibile sau cea de la care vei lua curent să fie mai mare. 
 4. Oprește sau deconectează orice componentă electronică, inclusiv faruri, lumini de avarie, aparate de radio sau încărcătoare de telefon mobil din fiecare vehicul.
 5. Deschide capota fiecărui vehicul și pune-ți mănușile de lucru și ochelarii de protecție. 
 6. Conectează un capăt al cablului auto roșu (pozitiv) la stâlpul roșu pozitiv (+) al bateriei descărcate.
 7. Conectează celălalt capăt al cablului auto roșu (pozitiv) la stâlpul roșu pozitiv (+) al bateriei încărcate.
 8. Conectează un capăt al cablului auto negru (negativ) la stâlpul negru negativ (-) al bateriei încărcate.
 9. Conectează celălalt capăt al cablului auto negru (negativ) la o parte metalică nevopsită din mașina cu bateria descărcată, la distanță de baterie, pe cât va ajunge cablul. Acest lucru fundamentează circuitul și ajută la prevenirea scânteilor.
 10. Acum ești gata să începi, de fapt! Pornește mașina cu bateria complet încărcată și las-o să meargă la ralanti timp de aproximativ cinci până la 10 minute. 
 11. Oprește motorul și scoate cablurile în ordine inversă, având grijă să nu lași clemele să atingă nici măcar o suprafață metalică.
 12. Pornește mașina cu bateria descărcată. Dacă începe să funcționeze, lasă motorul să meargă la ralanti cel puțin 20 de minute sau mergi pe o distanță de 1 km, astfel încât bateria să se poată reîncărca. Dacă tot nu va începe să meargă, repetă procesul.

Tu știai toate aceste lucruri despre ce trebuie să faci atunci când tragi curent de la o baterie pentru alta descărcată?

Sursa foto: unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.