22 de strazi si doua cladiri din Cluj vor beneficia de iluminat modern si ecologic pe LED

Primaria Cluj-Napoca va implementa in curand un sistem de iluminat modern si ecologic care va aduce reduceri importante la consumul de energie electrica pe 22 de strazi din oras.

cluj napoca

Investitia este realizata din fonduri europene, iar guvernul elvetian a aprobat saptamana trecuta proiectul depus de municipalitatea clujeana in cadrul „Programului de Cooperare Elvetiano-Roman, Obiectivul 1 al Ariei de concentrare 4 – Imbunatatirea mediului inconjurator”, prin care ne propunem modernizarea iluminatului interior pentru 2 cladiri ale Primariei Cluj-Napoca, dar si iluminatul public stradal pentru un numar de 22 de strazi.

Cladirile care vor intra in prima faza a proiectului sunt:

– Calea Motilor nr. 3-5-7 (inclusiv cladirea anexa aferenta parking-ului, situata in curtea interioara);
– Piata Unirii nr. 1-2

Cele 22 de strazi sunt: B-dul 21 Decembrie 1989, Aurel Vlaicu, Bogdan P. Hasdeu, Calea Floresti, Calea Manastur, Observatorului, Constantin Brancusi, Gheorghe Marinescu, Ilie Macelaru, Ion Popescu Voitesti, Izlazului, Louis Pasteur, Mioritei, Moldovei, Nicolae Titulescu, Nod N, Piata 1 Mai, Donath, Piata Marasti, Piata Mihai Viteazu, Primaverii, Regele Ferdinand.

1094 de aparate de iluminat in interior vor fi inlocuite si 1358 aparate de iluminat public.

Modernizarea sistemului de iluminat interior presupune inlocuirea tuturor aparatelor de iluminat existente in birourile si culoarele de acces care utilizeaza lampi fluorescente sau cu incandescenta, cu aparate de iluminat moderne utilizand tehnologia LED.

Beneficiile proiectului

Din comparatia puterilor instalate a sistemului de iluminat existent cu cel propus rezulta o economie de energie de 44% pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42% pentru sistemul de iluminat exterior. Prin implementarea proiectului se preconizeaza realizarea unor reduceri a consumurilor de energie electrica de cca. 44% pentru sistemul de iluminat interior, respectiv 42% pentru sistemul de iluminat exterior, ajungandu-se astfel la un consum de 251139.25 [KWh] pentru sistemulde iluminat interior, respectiv la 630527 [KWh] in cazul sistemului de iluminat public.

Primaria va implementa, in cadrul unui program pilot, un sistem modern de comanda si control al iluminatului, cu reglaj automat al nivelului de iluminare, pentru 4 birouri. Acestea vor fi echipate cu senzori de prezenta si lumina, care vor tine cont de nivelul de iluminare naturala, respectiv de gradul de ocupare al incaperii.

Valoarea totala a investitiei se ridica la suma de 6.819.734,67 lei, din care 85% din acesti bani (adica 5.796.759,93 lei) reprezinta contributia elvetienilor, iar 15% contributia municipalitatii (1.022.974,74 lei).

Toate aparatele de iluminat vor fi echipate cu sistem de telegestiune ce va permite managementul, controlul si monitorizarea retelelor de iluminat public prin control de la distanta (wireless).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.