300 de străni, prinsi muncind ilegal pentru Fujikura Automotive Dej

In urma unui comunicat al Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj, aproape 300 de cetăţeni străni au fost descoperiţi de inspectorii de muncă că munceau fără forme legale la fabrica de la Dej a SC Fujikura Automotive România. Controlul a fost realizat de cei de la ITM Cluj împreună cu lucrători ai Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj. Angajatorul a primit amenda maximă prevăzută de lege, în valoare de 100.000 de lei.

Potrivit ITM Cluj, controlul a avut obiect principal verificarea respectării de către angajator a dispoziţiilor legale referitoare la încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României.

„În data de 30.05.2017 inspectorii de muncă au găsit în activitate , la unitatea de producţie din Dej a SC Fujikura Automotive România SRL un număr de 259 de cetăţeni străini ( 162 marocani, 48 mexicani, 49 paraguayeni) fără avize de detaşare; persoane provenite de la entităţile juridice (societăţi comerciale) ale grupului Fujikura din Maroc, Paraguay şi Mexic. Precizăm faptul că numărul total al persoanelor , fără avize de detaşare, primite în unităţile de producţie din Dej ale SC Fujikura Automotive România SRL, aferent perioadei februarie-iunie 2017, a fost de 291 cetăţeni (184 marocani, 57 mexicani, 50 paraguayeni).

Potrivit Ordonanţei nr. 25/2014, privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, prezenţa acestor lucrători străini pe teritoriul României, care au făcut obiectul unui transfer în cadrul Grupului Fujikura, era posibilă exclusiv în baza unor avize de detaşare ( care se obţin în coformitate cu dispoziţiile art. 26-275 din Ordonanţa nr. 25/2014, cu modificările şi completările ulterioare).

Reprezentanţii angajatorului au afirmat că cetăţenii străini au desfăşurat, în principal, activităţi de instruire a personalului român (training) în domeniul de activitate al angajatorului român, respectiv fabricarea de echipamente electrice şi electronice pentru autovehicule (cablaje auto).

În fapt, la data controlului, inspectorii de muncă au constatat faptul că cetăţenii străini desfăşurau activităţi normale de producţie, fiind incluşi în fluxurile de producţie cablaje auto”, se arată într-un comunicat al ITM Cluj.

Fapta de primire la muncă a cetăţănilor străini fără avize de detaşare constituie contravenţie şi a fost sancţionată de inspectorii de muncă cu amendă contravenţională în cuantum de 100.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.