Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere şi Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz din Cluj-Napoca au primit joi, 15 iunie 2017, în cadrul unei ceremonii de premiere ce a avut loc la Palatul Parlamentului, certificatele şi titlurile de „Şcoală Europeană”.
„Este pentru noi o deosebită satisfacţie să avem confirmarea faptului că procesul educaţional din şcolile noastre speciale se derulează în cele mai bune condiţii, la standarde europene. Felicit pe această cale atât cadrele didactice pentru munca şi dăruirea lor, cât şi elevii celor două şcoli pentru implicarea în cadrul diferitelor proiecte şi activităţi: a declarat”, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
În cadrul acestei festivităţi ce s-a desfăşurat în prezenţa ministrului Educaţiei Naţionale, a unor înalte oficialităţi de stat şi europene, a conducerilor inspectoratelor şcolare judeţene şi a delegaţiilor unităţilor de învăţământ, au fost acordare premii unui număr de 63 de şcoli, din cele 117 înscrise în competiţie. Tot cu ocazia acestui eveniment, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP), a premiat atât ,,pionierii” programelor europene în România, unităţi de învăţământ preuniversitar care au demarat proiecte de cooperare începând din primul an, 1997, cât şi unităţile de învăţământ ce au derulat cele mai multe proiecte europene până în prezent.
Astfel, judeţul Cluj a fost reprezentat pe podiumul competiţiei de trei şcoli, două dintre acestea fiind subordonate Consiliului Judeţean Cluj, respectiv Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere şi Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz din Cluj-Napoca. În cadrul clasamentului final, pe poziţia a patra, cu un punctaj de 176 de puncte, s-a clasat Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere, poziţia a zecea a fost ocupată de către Liceul Special pentru Deficienţi de Auz, cu 174 de puncte n timp ce Colegiul Tehnic „Ana Aslan” s-a situat pe locul 45, cu 154 de puncte.
Performanţa celor trei unităţi şcolare din judeţul Cluj este cu atât mai însemnată cu cât nu este primul an în care obţin acest titlu, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere primind acest certificat pentru a patra oară, iar celelalte două reconfirmându-şi această poziţie pentru a treia oară. Pe lângă acest certificat de „Şcoală Europeană”, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca a primit şi trofeul Erasmus+, precum şi o menţiune la secţiunea #harniciiErasmus, a concursului jubileu al ANPCDEFP.
Cu ocazia acestei ceremonii, reprezentanţii unităţilor de învăţământ au primit diplome şi din partea Comisiei de învăţământ a Senatului, iar fiecare instituţie care a obţinut certificatul ,,Şcoală Europeană” va încasa un bonus de 5.000 de lei, sumă oferită pentru investiţii pe partea de dotări.
Competiţia naţională pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este un concurs organizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale ajuns la cea de-a XIV-a ediţie, la care participă unităţi de învăţământ preuniversitar care au derulat sau derulează proiecte în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, tineretului şi sportului.
Certificarea şcolilor cu titlul de „Şcoală Europeană” le conferă recunoştere şi prestigiu în cadrul comunităţilor educaţionale, iar eforturile pe care acestea le fac pentru menţinerea titlului obţinut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi şi noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătăţire a managementului şcolar şi la dezvoltarea unei culturi organizaţionale solide.