Psihologul clujean Daniel David: „Avem nevoie de promovare şi head-hunting, altfel nu vom reuşi să fim competitivi”

Prorectorii din domeniile Cercetării şi Finanţelor ai Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca cer Ministerului Educaţiei să corecteze şi să completeze legea care împiedică şi limitează posibilitatea angajării unor cercetători buni.

„Potrivit Legii Educaţiei, în norma didactică nu mai există obligatorie activitatea de cercetare. De asemenea, nu putem angaja cei mai buni oameni din domeniul nostru, adică nu putem face head-hunting, nu putem face o ofertă nimănui, ci trebuie să scoatem postul la concurs. Nu putem face nici promovări în universităţi. Trebuie să avem şi concurs, dar pe lângă acest concurs avem nevoie de promovare şi head – hunting, altfel nu vom reuşi să fim competitivi şi să ţinem pasul cu alte universităţi din lume. Sunt mecanisme aberante care pot fi corectate de Ministerul Educaţiei în noua Lege a Educaţiei şi Legea Cercetării”, a  declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Daniel David, prorectorul responsabil cu Cercetarea al UBB, Daniel David.

Potrivit acestuia, în UBB există cercetători foarte buni care renunţă şi din păcate pleacă în străinătate.  

O altă problemă este legată de finanţare.

Conform datelor publicate recent, Universitatea Babeș-Bolyai este una dintre cele patru instituții de învățământ superior din România care au fost incluse în clasamentul internaţional QS al universităților, clasament care utilizează atât indicatori educaţionali, cât şi indicatori de cercetare.

„Din perspectiva criteriului cercetare, Universitatea Babeş-Bolyai este poziţionată pe cel mai înalt loc între universităţile din România incluse în QS Ranking, ocupând locul 1 la nivel de ţară. Rezultatul este unul congruent cu recentul clasament Leiden, în care UBB a fost singura universitate din România care a depăşit pragul de impact academic internaţional necesar clasificării”, spuneau  reprezentanţii UBB Cluj.

La nivel general, Universitatea Babeş-Bolyai se află în categoria 800-1000 de universităţi incluse în clasamentul QS, alături de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti ocupând, în acest an, o poziţie în categoria 701-750.

În condiţiile în care, la nivel internaţional, există aproximativ 26.000 de universități, rezultatul din acest an poziţionează UBB în primele 3% universităţi ale lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.