39 de spitale pot identifica donatorii în moarte cerebrală, în cinci oraşe se fac transplanturi

spitalul clujanaNumărul spitalelor acreditate pentru a identifica donatorii şi a declara moartea cerebrală a crescut la 39, iar în spitale din cinci oraşe se fac transplanturi de ficat, cord, rinichi şi ţesuturi, informează Ministerul Sănătăţii.

„Medicina de transplant este esenţială pentru un sistem medical modern. Acordăm o atenţie deosebită pentru această activitate medicală. Acţiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi şi creşterea numărului de spitale care să poată efectua operaţii de transplant.Viaţa multor pacienţi cu boli avansate a fost astfel salvat”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de Ziua Donatorului.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, în prezent sunt acreditate 39 spitale care pot să identifice şi să declare donatori în moarte cerebrală, dintre care 33 au fost acreditate recent pentru această activitate.

De asemenea, în România sunt acreditate două centre pentru transplant hepatic, în Bucureşti, la spitalele Fundeni şi Sf. Maria, patru centre pentru transplant renal la Fundeni, în Cluj, Iaşi şi Braşov şi trei centre pentru transplant de cord, la Tg. Mureş, Floreasca şi Institutul C.C. Iliescu din Capitală.

În 2014, până în luna iunie, au fost peste 75 de donatori în moarte cerebrală şi, cu prelevări de la aceştia, dar şi de la donatori în viaţă, s-au efectuat 160 de transplanturi renale, 70 hepatice, trei de cord şi mai multe sute de transplanturi de ţesuturi. Aceste date menţin România pe unul din primele locuri din Europa în privinţa procentului de creştere a numărului de proceduri de transplant.

De asemenea, pentru prima oară, coordonatorii de transplant şi anesteziştii implicaţi în identificarea donatorilor sunt remuneraţi pentru activitatea lor.

În anul 2014, Ministerul Sănătăţii a crescut numărul de personal al Agenţiei Naţionale de Transplant cu cinci posturi.

Totodată, România a transpus Directiva Europeană 2012/25, ceea ce îi va permite ca, începând cu anul 2015, să adere la o platformă europeană care să permită identificarea mai rapidă a unor donatori pentru marile urgenţe din transplant.

În data de 9 iunie, România a adoptat împreună cu celelalte state ale Consiliului Europei „Convenţia împotriva traficului de organe” care urmează să fie ratificată în perioada următoare.

În România, sunt peste 2.500 de bolnavi pe listele de aşteptare pentru transplant de rinichi, 400 pentru ficat, aproximativ 60 pentru cord şi 20 pentru plămâni, a spus, tot miercuri, coordonatorul naţional de transplant, dr. Victor Zota.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.