4 motive pentru care nu trebuie sa treci cu vederea importanta luminii din casa ta

Iluminatul unei case schimba atat atmosfera unei incaperi, cat si dimensiunea perceputa a acesteia. Amplasarea si tipul surselor de lumina sunt aspecte importante ale designul interior si exterior si trebuie gandite prin raportare la selectia de culori, marimea camerei, lumina naturala si alegerea mobilierului.

Cu toate acestea, iluminatul este adesea trecut cu vederea, desi acest element poate face diferenta dintre o casa primitoare si functionala si una neinteresanta si lipsita de stil.

Exista trei tipuri de lumini intr-o casa – ambientala, functionala si decorativa. Desi au scopuri diferite, nu trebuie sa ignori importanta niciuneia.

Iata 4 motive pentru care iluminarea buna este importanta in fiecare casa:

  1. Imbunatateste starea de spirit

Iluminatul general, cunoscut si sub numele de iluminat ambiental, este cea mai comuna forma de lumina dintr-o locuinta. Acesta include lampile de perete, candelabrele, lustrele si alte surse care lumineaza camerele in mod obisnuit.

Acest tip de iluminat este important, deoarece creeaza o ambianta calda si aerisita si are efecte chiar si asupra sanatatii tale. Spatiile din care lipseste par mohorate si neatragatoare. Lumina insuficienta te va face sa eviti acele zone si, in acelasi timp, va face camera sa para ingramadita.

Pe de alta parte, lumina naturala este esentiala pentru un spatiu relaxat si vesel. Cu toate acestea, razele soarele nu vor putea ajunge in toate colturile, asadar trebuie sa compensezi cu o amplasare corecta a unor surse artificale. Ca regula, lumina pentru casa poate fi calda sau rece si se alege in functie de incapere.

  1. Functionalitate

Un rol major al iluminarii in decorul de interior este functionalitatea. Iluminatul trebuie sa serveasca unui scop, altfel, reprezinta pur si simplu o risipa de electricitate.

In comparatie cu cel general, iluminatul functional este directionat spre o zona specifica, sursele fiind mai luminoase decat sunt in mod normal. Aceasta lumina poate fi obtinuta cu ajutorul lampilor de birou, plafonierelor sau veiozelor care sunt amplasate in puncte strategice.

Spre exemplu, lampile de perete adauga lungime si largeste spatiul unui hol de intrare. Un alt exemplu de lumina functionala este banda led amplasata deasupra blatului de lucru in bucatarie, care asigura lumina suplimentara, necesara pentru desfasurarea sarcinilor.

  1. Evidentiaza decorul

Iluminatul dintr-o camera ofera fie lumina pentru intregul spatiu, fie evidentiaza elemente specifice, cum ar fi culoarea peretilor, lucrarile de arta sau anumite piese de mobilier. 

Comparativ cu celelalte doua, acest tip are un scop pur estetic. Spre exemplu, poti alege lampi de perete reglabile pe care sa le indrepti spre un trofeu, un tablou, o vaza cu flori sau spre orice alt obiect decorativ vrei să evidențiezi. Efectul creat este unul extraordinar, care pune in evidenta texturile si detaliile, dand personalitate casei.

Poti folosi si ilumnat incorporat pentru oglinzi si rame de tablouri, dar si pe cel incastrat in tavane sau podele, pentru a crea linii verticale sau orizontale de lumina.

  1. Economie de curent si protejarea naturii

Importanta iluminatului depaseste valorile estetice si functionale pe care le ofera. Alegerea surselor eficiente de iluminat nu numai ca te va ajuta sa reduci costurile cu energia electrica, dar va contribui si la conservarea mediului inconjurator.

In compartie cu becurile incandescente, cele fluorescente degaja mai putina caldura si consuma cu pana la 75% mai putina energie. De asemenea, au o durata de viata de 10 ori mai mare, iar cele LED genereaza lumina fara caldura, putand functiona pe perioade lungi de timp fara a exista riscuri.

Asadar, poti alege proiectoare led pentru casa si gradina ca surse de iluminare. Mai mult, exista si modele cu incarcare solara, ceea ce inseamna ca nu vei avea nevoie de cabluri sau cheltuieli suplimentare pentru a functiona.

In concluzie, iluminatul este acel element al designului interior si exterior care poate transforma un spatiu plictisitor intr-unul cu stil si personalitate. Asigura-te ca acorzi suficienta atentie acestui aspect si, cu siguranta, nu vei regreta! 

Sursa foto: Shutterstock.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.