A murit regizorul Geo Saizescu

geo saizescuRegizorul Geo Saizescu a decedat luni seara, la vârsta de 81 de ani, au declarat surse apropiate familiei, citate de Agerpres.

Regizor, scenarist și actor, Geo Saizescu s-a născut la 14 noiembrie 1932, la Prisăceaua, județul Mehedinți. A absolvit Liceul ‘Traian’ din Drobeta-Turnu Severin și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ‘I. L. Caragiale’ din București (1957).

A desfasurat o bogată activitate didactică universitară și de îndrumare a împătimiților în ale actoriei, dar și regiei de film. Este profesor și prodecan al Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion. A fost director al Studioului de film TV (1972-1976).

Consecvent realizator de comedii de situații construite pe exploatarea unor gaguri fizice și verbale, precum și interpret al unor personaje de plan doi sau episodice, cum ar fi: ‘S-a furat o bombă’ (1961), ‘Lumina palidă a durerii’ (1979), ‘Buletin de București’ (1982)’, ‘Pe malul stâng al Dunării albastre’ (1983)’ etc. A avut apariții în filmele pe care le-a regizat. A avut incursiuni și în domeniul documentarului și filmului utilitar, cele mai cunoscute dintre acestea fiind ‘Simfonia Deltei’ (1986), ‘Vatra Dornei’ (1987), ‘Semenic, Herculane, Muntele Mic’ (1988).

Este președintele fondator al Festivalului Internațional de Teatru și Film Hyperion Stud-Fest si fondatorul publicației de haz interNAȚIONAL ‘Harababura’ și al Societății Umoristice ‘Păcală’.

De-a lungul anilor a obținut foarte multe premii, printre care: Mamaia 1964 (‘Un surâs în plină vară’), ACIN 1974 ‘pentru contribuția la dezvoltarea comediei cinematografice’, ACIN 1981 (‘Șantaj’), ACIN 1984 (‘Delta de ici…de colo’) etc. În mai 2002, a fost distins cu Premiul de Excelență în Cinematografia Românească, iar în iunie același an, cu Ordinul Național ‘Serviciul Credincios’ în grad de Cavaler, conferit de Președinția României.

În 2010, Festivalul Internațional de Film „Comedy Cluj” l-a omagiat pe Geo Saizescu, căruia i-a fost conferit premiul pentru întreaga carieră. De asemenea, organizatorii festivalului i-au dedicat regizorului român un loc special în cadrul ediției din 2010, fiind prezentate patru dintre filmele acestuia: ‘Doi vecini’, ‘Balul de sâmbătă seară’, ‘Păcală’ și ‘Secretul lui Nemesis’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.