Al Di Meola: „Internetul este un lucru grozav, dar ne omoară pe noi artiștii”

Chitaristul american de origine italiană Al Di Meola a susținut o conferință de presă vineri, 14 august, la restaurantul Napoca 15, în care a vorbit despre viitorul industriei muzicale, despre cariera sa îndelungată, dar și despre spectacolul pe care îl va susține în această seară de la ora 20:00 pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca, alături de Peo Alfonsi, chitarist și compozitor italian, și percuționistul maghiar Peter Kaszas.

al di meola la cluj

Al Di Meola are, deja, în palmares toate titlurile pe care un chitarist și le-ar putea dori. Ales de patru ori „cel mai bun chitarist de jazz al tuturor timpurilor” de către revista Guitar Player Magazine, Al Di Meola a primit, în această vară, și „Miles Davis Award” la Festivalul Internațional de Jazz de la Montreal, unul dintre cele mai mari festivaluri de jazz din lume, un semn al contribuției pe care a avut-o în muzica de-a lungul timpului.

„Elysium” este cel mai recent album al artistului, pe care acesta l-a gândit ca o reîntoarcere la jazz-ul pur, în care chitara are o vibrație specială. În varianta originală, piesele au fost înregistrate atât cu chitară electrică, dar și cu chitară acustică, astfel încât transpunerea lor într-o variantă unplugged a fost un pas venit natural. „Elysium” este „locul fericirii perfecte”, după cum îl descrie Al Di Meola, un amestec de rock și jazz în ritmuri delicate.

„Mă inspiră televiziunea, îmi place să cânt când mă uit la TV, dar și arta în general.

Înregistrarea pieselor este foarte diferită în ziua de azi, îți ia foarte mult timp și nu cred că vom mai avea înregistrări în viitor. Internetul este un lucru grozav, dar acest lucru ne omoară pe noi artiști. În Anglia nu mai există magazine de discuri. Toți încercăm să găsim o soluție.

Toate mașinile noi nu au cd-playere, totul se rezumă la download și la streaming in ziua de azi. ‘Sistemul’ este stricat și trebuie reparat. Ce vor face tinerii care vor să urmeze o carieră muzicală in viitor?

al di meola cluj-w800-h600

Acum îmi creez imaginea pe Facebook, m-am adaptat vremurilor actuale. Mi-am trimis toate contractele avocatului pentru a vedea cum putem lupta cu gigantii din industria muzicală.

Dacă aș avea un copil acum nu aș vrea să devină muzician. Chitara cu care performez de câțiva ani este fabricată în Spania. Cu această chitară mi-am dezvoltat un ritm al meu.

Știam când aveam 20 de ani că viitorul muzical este acustic.

Mă lupt foarte mult în fiecare zi să cânt mai bine. Sunt mândru de ceea ce am realizat până acum.

Niciodată nu am încetat să îi iubesc pe cei de la The Beattles, ceea ce au făcut a fost ceva special. De asta am făcut acel tribut și să găsesc o modalitate prin care să îmbin stilul meu cu cel al lor.

Repetarea este cea mai grea parte din această meserie, este brutal, apoi urmează drumul, iar când ești pe scenă e foarte plăcut.

Am mulți prieteni cu care am cântat de-a lungul timpului.

Tot timpul am avut această premoniție că voi locui în centrul Germaniei. Multe case de discuri din America mi-au numit muzica europeană”, a susținut chitaristul.

Spectacolul din această seară susținut de Al Di Meola la Opera Națională din Cluj va fi sold out, toate biletele au fost vândute. Evenimentul este organizat de Diesel Events.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.