Alegerile Parlamentare vor avea loc în 9 decembrie!

În urma şedinţei de  sâmbătă a executivului, Guvernul a stabilit ca alegerile parlamentare să aibă loc, în acest an, în data de 9 decembrie. Anunţul purtătorului de cuvânt Andrei Zaharescu vine după ce cu două minute înainte, prim-ministrul Victor Ponta anunţase ca definitivă data de 2 decembrie.  

Prim-ministrul Victor Ponta ar fi optat pentru data de 25 noiembrie, însă acest lucru nu era posibil. Conform declaraţiei ministrului Administraţiei şi internelor, Mircea Duşa, există o constrângere constituţională privind data alegerilor pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Astfel, scrutinul nu poate fi organizat mai devreme de luna decembrie, actualul parlament fiind validat pe 19 decembrie.

„Eu sunt foarte nemulţumit pentru că, din păcate, având o opoziţie politică oarbă, am ajuns în situaţia în care cea mai proastă lege electorală posibilă rămâne în vigoare. Aşa au vrut cei de la PDL. Tot cei de la PDL nu au fost de acord să avem alegerile în luna noiembrie. Suntem obligaţi să adoptăm data de 2 decembrie. E o dată rea. Ar fi fost mult mai bine să fie pe 25 noiembrie. Haideţi să adoptăm de principiu data de 2 decembrie! O să îl rog pe domnul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul să aibă un dialog luni cu grupul PDL şi poate îi convingeţi că e spre binele tuturor să vină cât mai mulţi oameni la vot”, a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei de guvern.

Guvernul a luat în considerare sugestia Primului-Ministru referitoare la data de 2 decembrie şi au decis alegerea datei de 9 decembrie, în schimb, pentru a nu fi afectată frecvenţa participării la vot de zilele libere din 31 noiembrie şi 1 decembrie.

„În urma unei discuţii în şedinţa de Guvern, s-a ajuns la concluzia că 30 noiembrie este prima zi liberă de Sf. Andrei, urmează 1 Decembrie, Ziua Naţională, este posibil ca foarte mulţi cetăţeni să plece către alte localităţi. Alte localităţi înseamnă chiar şi în judeţul limitrof. Acei cetăţeni sunt obligaşi să voteze în circumscripţia în care sunt arondaţi şi pentru a nu fi această încurcătură s-a optat pentru data de 9, duminică în care nu este nimic altceva, decât toată lumea acasă”, a declarat Andrei Zaharescu.

În acest an, Guvernul a alocat pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare un buget de 199 milioane de lei, aproape dublu faţă de acum patru ani.  Din bugetul total aprobat de Guvern, 176 milioane lei au fost alocaţi Ministerului Administraţiei şi Internelor, 4,55 milioane lei către Institutul Naţional de Statistică prin Secretariatul General al Guvernului, 11,2 milioane lei către Autoritatea Electorală Permanentă, 5,25 milioane lei către Ministerul Afacerilor Externe şi 1,99 milioane lei către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.