Ambasadorul Franţei în România laudă Cluj-Napoca: „Clujul a devenit un model pentru celelalte oraşe din regiune”

Ambasadorul Franţei în România, Michele Ramis, a spus miercuri, la Cluj, că tema dezvoltării durabile a oraşelor este în acest moment motorul colaborării dintre Franţa şi România, iar anul 2018, în care românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, reprezintă un moment propice pentru întărirea acestui parteneriat, scrie AGERPRES.

Prezent la ediţia din Cluj a dezbaterii „Întâlnirile europene din Transilvania”, eveniment care se organizează din anul 2010, înaltul diplomat francez a afirmat că oraşul este un loc privilegiat deoarece reprezintă spaţiul în care se construiesc legături sociale, dar şi tranziţii ecologice şi a precizat că municipiul a devenit deja un model pentru celelalte oraşe din regiune.

„Oraşul reprezintă locul în care au loc foarte multe inovaţii. Colectivităţile urbane sunt comunităţi care ţin stindardul dezvoltării urbane şi durabile. Oraşul de mâine înseamnă îmbunătăţirea accesului la infrastructură şi înseamnă totodată ca fiecare să îşi aducă aportul pentru ceea ce înseamnă un oraş durabil. Acest subiect este un motor al cooperării bilaterale franco-române.

24 de oraşe mari şi 12 oraşe mijlocii colaborează cu oraşe din Franţa în acest proiect comun al oraşului durabil. S-a lansat deja un parteneriat pe baza unor practici destinat tuturor colectivităţilor locale. În 2018, vom avea deja un parteneriat mult mai stabil şi mai ambiţios între Franţa şi România, fiind şi anul Centenarului Marii Uniri, consider că este un context favorabil acestei cooperări franco-române„, a spus Michele Ramis, în discursul său din cadrul dezbaterii.

Ambasadorul a precizat că tema oraşului durabil reprezintă o prioritate pentru Europa, dar şi pentru Franţa şi România şi a amintit că, din 2006, Uniunea Europeană şi-a luat trei angajamente pentru implementarea acestei strategii, de dezvoltare durabilă, până în anul 2030.

„Este vorba de dezvoltarea unui plan durabil care să aibă oraşele în centru şi care să stimuleze cooperarea dintre oraşe. Vorbim mai ales despre dezvoltarea durabilă la nivelul oraşelor. O altă miză este lupta împotriva încălzirii globale, este o prioritate în Franţa. Un acord istoric a fost semnat în 2015 la Paris, preşedintele republicii a investit foarte multă energie pentru aceste acorduri”, a afirmat Michele Ramis.

Potrivit acesteia, în prezent asistăm la o creştere a populaţiei urbane, care trebuie să se reorganizeze pentru a face faţă atât locuitorilor, cât şi pentru a respecta mediul. „Viaţa noastră de zi cu zi trebuie să ţină cont de această dezvoltare durabilă a oraşelor. În spaţiul urban, pietonul a reuşit să câştige tot mai mult teren.

Trebuie să regândim drumurile, şosele, trebuie să fim tot mai atenţi la calitatea aerului. Mai ales în contextul acestei metamorfoze a oraşelor, este foarte important schimbul acesta între oraşele româneşti şi franceze tocmai pentru a atinge scopuri europene comune”, a mai spus ambasadorul Franţei la Bucureşti.

Michele Ramis a participat miercuri la Întâlnirile Europene din Transilvania, eveniment organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Discuţiile s-au derulat sub titlul „Cum reuşim să facem tranziţia spre un oraş mai durabil?”. La dezbateri au fost prezenţi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, primarul municipiului Turda, Cristian Matei, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Ciprian Roşca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.