Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, a primit ieri vizita Excelenţei Sale, Ambasadorul Republicii Irak la Bucureşti, Omer Ahmed Karim Berzinji, însoţit de şeful de cabinet al domniei sale, Ayad Ali Murad.
În acelaşi timp, partea română a fost reprezentată la întâlnire şi de conf. dr. Felix Arion, managerul general al Clusterului AgroFood Ind. o asociaţie care reuneşte cei mai importanţi actori ai sectorului agro-alimentar din judeţ şi care s-a constituit din iniţiativa forului administrativ judeţean.
Vizita Ambasadorului irakian survine ca urmare a interesului pe care anumite regiuni din Republica Irak îl manifestă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu România în general şi cu judeţul Cluj în special în ceea ce priveşte mediul economic, universitar şi instituţional. În acest context, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a prezentat delegaţiei irakiene potenţialul economic şi de afaceri al judeţului Cluj, în vederea identificării unor modalităţi optime de colaborare între cele două părţi. În acest sens, Ioan Oleleu a realizat o trecere în revistă a principalelor proiecte derulate în prezent de forul administrativ judeţean, o atenţie aparte fiind acordată însă şi instituţiilor care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean şi posibilităţilor punctuale de colaborare cu instituţii similare din Irak.
În cadrul discuţiilor referitoare la posibilităţile de colaborare concretă, au fost evocate parcurile industriale administrate de Consiliul Judeţean Cluj prin intermediul S.C. TETAROM S.A, fiind identificate o serie de oportunităţi inclusiv în domeniul construcţiilor, al agriculturii şi industriei ago-alimentare, domenii în care potenţialul economiei clujene este unul extrem de solid. Totodată, una dintre posibilităţile de colaborare evocate în cadrul întâlnirii s-a referit la mediul academic, partea irakiană fiind mai mult decât interesată de colaborarea cu universităţile clujene.
Ca urmare a discuţiilor purtate şi a similitudinilor constatate, un prim demers în ceea ce priveşte colaborarea dintre cele două părţi se referă la iniţierea procedurilor necesare în vederea înfrăţirii Clujului cu regiunea irakiană Kirkuk, o regiune cu cca. 1.600.000 de locuitori şi care este cunoscută în special datorită resurselor extrem de bogate de petrol şi a industriei de prelucrare a acestei valoroase resurse a subsolului.
„Fiind o ţară aflată în plin proces de reconstrucţie şi dezvoltare economico-socială, Irakul reprezintă un partener de afaceri sustenabil şi de încredere, care are un potenţial enorm din perspectiva importantelor resurse ale subsolului pe care le deţine. În ceea ce ne priveşte, intenţia este aceea a unei relaţii aprofundate de colaborare, chiar de înfrăţire, cu regiunea Kirkuk, regiune caracterizată de un puternic element multietnic şi multicultural şi care şi-a manifestat deja interesul de a colabora cu Clujul. În acest sens, primele noastre demersuri vor viza încercarea de implicare a firmelor clujene din domeniu în reconstrucţia Kirkuk-ului dar şi colaborări în ceea ce priveşte sectorul agro-alimentar şi mediul academic”, a declarat Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Ioan Oleleu.
Guvernoratul Kirkuk reprezintă a patra regiune ca mărime din Irak şi are un pronunţat caracter multietnic şi multicultural, beneficiind de tradiţii străvechi şi o civilizaţie extrem de bogată ale cărei începuturi datează de acum mai bine de 10.000 de ani. Datorită resurselor de petrol şi a industriei construite în jurul acestora, regiunea beneficiază de un buget anual de circa 140 de miliarde de dolari, o sursă importantă de venituri reprezentând-o exportul de petrol. Astfel, pentru fiecare baril de petrol exportat, la bugetul local revine în mod automat 1 dolar american, exportul actual ridicându-se la nu mai puţin de 500.000 de barili/zi.