Anul 2013, pe cale să devină cel mai CALD din istoria măsurătorilor meteorologice!

Ultimele prognoze estimează că 2013 ar putea deveni cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice, depăşind astfel 2010.

Climate Prediction Center (CPC) din SUA a prognozat un fenomen slab El Nino, care se va dezvolta începând din luna septembrie 2012 şi va persista până în februarie 2013. Deşi va fi slab, va influenţa totuşi vremea pe glob, dar la un nivel mai moderat, mai spune CPC.

„El Nino” este denumirea dată încălzirii apelor de suprafaţă din Pacificul ecuatorial, care apare la fiecare 4-12 ani, ducând la o creştere a temperaturilor şi la fenomene extreme pe tot globul. Fenomenul opus El Nino este La nina, care duce la răcorirea climatului şi la fenomene extreme.

Printre consecinţele „El Nino” se află creşterea precipitaţiilor în SUA şi Peru, ducând la inundaţii masive şi secetă în vestul Pacificului, asociată de multe ori cu incendiile de vegetaţie în Australia. În Europa, efectele El Nino sunt mai mici.

„Dacă se vor realiza acele condiţii prognozate de oamenii de ştiinţă din SUA, referitor la dezvoltarea fenomenului El Nino în intervalul următor, înseamnă o influenţă majoră asupra condiţiilor globale de mediu şi de vreme, în primul rând – ceea ce înseamnă că va fi din ce în ce mai cald, cu impact în câteva luni asupra climatului la nivel global, cu temperaturi care ar deveni tot mai mari. Din acest punct de vedere, este posibil să se depăşească anul 2010”, a explicat meteorologul Silviu Grigore la România TV.

Anul 2010 este anul de top al temperaturilor medii globale – au fost 0,53 de grade Celsius peste media perioadei 1961-1990, care a fost de 14 grade Celsius.

„În condiţiile în care influenţa atropică, emisiile de gaze cu efect de seră se manifestă în acelaşi fel putem vorbi despre o probabilitate destul de mare să se întâmple acest lucru. Ştiinţa a evoluat suficient de mult încât să nu ne înşelăm major”, a adăugat Silviu Grigore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.