Anul 2015 vine cu pensii majorate cu 5%, salariul minim pe economie la 975 lei și TVA 9% în turism

Pensiile din sistemul public se majorează cu 5%, începând cu luna ianuarie a anului viitor, iar salariul minim pe economie urmează să ajungă la 975 lei, potrivit AGERPRES.

baniTot de la 1 ianuarie 2015, indemnizațiile pentru persoanele cu handicap se vor majora cu 16%.

Pe partea de impozitare, începând din 2015 accizele vor fi calculate în lei la nivelul din 2014, respectiv de 4,738 lei/euro, serviciile turistice all-inclusive vor beneficia de TVA redusă la 9%, iar taxa pe construcții speciale scade la 1%, de la 1,5%.

În ceea ce privește sectorul energetic, de la 1 ianuarie se va liberaliza piața gazelor naturale pentru IMM-uri, iar la energia electrică, prețul mediu de vânzare la tarifele reglementate crește cu 0,26%.

Pe de altă parte, începând cu 1 ianuarie 2015 societățile de asigurări din România se pregătesc pentru introducerea standardelor internaționale de raportare financiară /IFRS/.

Potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, pensiile vor crește cu 5% de la 1 ianuarie 2015, iar pensia minimă va ajunge la 400 de lei. De asemenea, indemnizațiile pentru persoanele cu handicap vor fi majorate cu 16%.

„Majorarea pensiilor va fi mai mare decât cea prevăzută de lege, care vizează o indexare cu rată inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie, iar majorarea indemnizațiilor persoanelor cu handicap are în vedere creșterea indicelui prețurilor de consum în ultimii șase ani, când aceste drepturi nu au mai fost majorate”, a explicat Rovana Plumb.

De asemenea, contribuțiile către fondurile de pensii private obligatorii sunt prevăzute să crească cu 0,5 puncte procentuale pe an.

La finalul lunii septembrie, în România erau înregistrați 5,3 milioane de asigurați și 5,794 milioane contracte active de muncă, care contribuie la buget, din care 5,2 milioane de contracte individuale de muncă pe perioada nedeterminată, pentru timp de lucru de 8 ore pe zi. De la 1 ianuarie 2015, salariul minim pe economie va crește la 975 lei de la 900 de lei în prezent.

„Așa cum am anunțat și în lunile anterioare, toate măsurile pe care noi le-am promovat sunt susținute prin bugetul anului 2015. Salariul pe economie, cel minim, va crește începând cu 1 ianuarie, de la 900 — cât este în momentul de față — la 975 (lei, n.r.), iar a doua majorare se va produce începând cu 1 iulie, de la 975 la 1.050 (lei, n.r.), astfel încât să încheiem anul 2015 cu salariul minim pe economie 1.050 lei”, a afirmat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

De la 1 ianuarie 2015 se va aplica TVA de 9% în turism pentru pachetele all-inclusive vândute integral, respectiv cazare, masă și servicii.

Potrivit datelor DIMMMAT, potențialul pe piața de turism în urma implementării acestei măsuri are în vedere suma de 5 miliarde de euro. De asemenea, numărul de turiști estimat a fi atrași în achiziționarea acestui pachet este de aproximativ 500.000 și este format din cetățenii români ce în prezent își petrec concediile în Bulgaria și Turcia, destinații all inclusive, precum și din cetățenii străini consumatori de astfel de pachete ce se vor orienta către țară noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.