APMGR: Lipsa medicamentelor ieftine pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare crește riscul de deces pentru pacienții români

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) atrage atentia, cu ocazia Zilei Mondiale de lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale (marcata in data de 17 mai), asupra riscurilor grave la care sunt supusi pacientii cu afectiuni cardiovasculare din Romania, prin limitarea accesului la tratament, in urma disparitiei medicamentelor ieftine de pe piata. 

medicamente

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai mari probleme de sanatate publica din Romania, afectand peste 40% din populatia adulta. APMGR avertizeaza ca actuala tendinta de disparitie a medicamentelor cu preturi mici de pe piata va avea un impact ingrijorator indeosebi asupra populatiei in varsta care in proportie de 80% sufera de afectiuni cardiovasculare, intrucat acest segment de populatie nu-si va mai permite sa-si plateasca tratamentul lunar.

„Doar 59% dintre cei peste 7 milioane de romani care sufera de hipertensiune arteriala urmeaza un tratament antihipertensiv, respectiv 2 din 3 femei si 1 din 2 barbati. Tratamentul poate fi realizat cu costuri mici, prin utilizarea medicamentelor generice. Cu toate acestea autoritatile refuza sa aiba o abordare responsabila, actionand, prin masurile luate in ultimii ani, impotriva acestei categorii de medicamente. Efectele sunt previzibile: limitarea si mai mare a accesului la tratament si cresterea in continuare a mortalitatii de cauze cardiovasculare, tendinta ingrijoratoare, in conditiile in care Romania se afla deja pe primele locuri in Uniunea Europeana la acest indicator,” a declarat Laurentiu Mihai, Director Executiv APMGR.

APMGR anunță că o continuare a actualelor politici din domeniul medicamentelor, anume menținerea taxei clawback în forma actuală și a unei politici de preț discriminatorii pentru medicamentele generice, riscă să reducă și mai mult numărul de medicamente generice disponibile în România, făcând astfel și mai dificil accesul la tratament pentru bolnavii din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.