Arta stradală a cucerit centrul orașului în ultima zi de Jazz in the street din acest an! 17.000 de clujeni au luat parte la spectacole! FOTO-VIDEO

Într-o zi însorită și plăcută de duminică, mii de clujeni de toate vârstele au venit ieri în centrul orașului pentru a lua parte la ultima zi de Jazz in the Street, eveniment organizat de Asociatia Fapte la care au participat 35 de artiști și care ah oferit 80 de spectacole variate, de la muzică si dans la acrobații, magie, teatru, fotografie, improvizație, desen, caricatură, jonglerie și graffiti. În tota, potrivit organizatorilor, peste 17.000 de persoane au luat parte la spectacole de-a lungul întregii zile, timp de şase ore.

Evenimentele s-au desfășurat în cinci locații pe Bulevardul Eroilor și pe strada Bolyai, în zona magazinul PLAY și au fost extrem de bine primite de public, cu un val de aplauze la scenă deschisă. Zonele unde s-au desfăşurat pe Bulevardul Eroilor concertele în zona „La Clopot”, „la Lupoaică”, lângă Meteor, lângă Vărzărie şi lângă Narcoffee.

„După fiecare ediție de Jazz in the Street rămân fascinat de modul în care un eveniment atât de simplu poate să genereze o energie atât de bună și să atragă atât de mulți oameni. Decor minimalist, artiști simpli, mai puțin titrați, dar cu multă dorință de distracție și multă curiozitate din partea publicului. Ediția aceasta a fost, de departe, cea mai bună de până acum. Până și soarele a venit și a stat la tot evenimentul. Nu cred că am văzut vreodată Bulevardul Eroilor atât de viu precum a fost duminică. Îmi reiau concluzia că orice formă de artă e interesantă dacă forma de redare este bine aleasă”, spune Alin Vaida, fondatorul Jazz in the Street.

Printre invitații speciali care au sustinut un recital s-au aflat renumitul busker internațional Lewis Floyd Henry, multi-premiatul chitarist AG Weinberger, iluzionistul Cristian Gog, dar și trupele We Singing Colors, The Amsterdams sau Cats in the Rain.

„Energia evenimentului a fost foarte bună, am avut mulți oameni fericiți și curioși care s-au distrat. Cred că arta stradală e importantă pentru orașe fiindcă artiștii au puterea să schimbe un loc prin performance-urile lor. Cei care vor să se exprime în stradă ar trebui încurajați mai mult”, a declarat la Jazz in the Street renumitul busker internațional Lewis Floyd Henry. El a devenit viral pe YouTube cu reprezentațiile lui în stradă în orașe din toată lumea.

Seara de Jazz in the Street s-a încheiat „la Clopot”, cu un recital magistral oferit de cel poreclit Mr. Blues de România, AG Weinberger, care a susținut că nu a mai ținut un concert în stradă din ’90, ultimul fiind susținut în Koln.

Artistul, acompaniat la claviaturi Hammond de Zsolt Attila, a pregătit un setlist de 50 de minute care i-a facut pe participanți să-l aplaude la scenă deschisă.

„Am cântat prima dată în stradă la Koln, în aprilie 90. Atunci am făcut primele 60 de mărci și mi-am cumpărat primii pantofi de piele întoarsă. Noi, cei din blues, ajungem tot mai greu în fața dvs, așa e viața, bucurați-vă că venim, măcar aici, în stradă, că fără voi nu am exista. Asta e viața”,a spus AG apoi a dat drumul bluesului.

Considerat de către legendarul B.B. King „un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”, AG Weinberger este singurul artist de blues şi jazz din România selectat pentru nominalizare la 7 categorii la Premiile Grammy, decorat în 2011 cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.

El îşi continuă misiunea cu acelaşi zel, cu aceeaşi pasiune şi credință pentru a impune muzica bună în viaţa culturală din România.

Weinberger recreează, în stil propriu, un univers muzical de înaltă ţinută. Spectacolele conțin piese din repertoriul lui Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson și Charlie Parker. Compozițiile sunt redimensionate şi filtrate muzical de către A.G. Weinberger în cel mai firesc spirit al libertăţii de creaţie, muzica sa emanând aceeaşi sensibilitate şi aceeaşi amprentă solară universului muzical abordat.

Prima ediție Jazz in the Street a avut loc în 23 aprilie 2016 și a reprezentat un real succes. De atunci, echipa Fapte a mai organizat la Cluj câteva zeci de astfel de evenimente de o zi, două zile sau de doar câteva ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.