Astazi vor fi comemorate victimele Holocaustului la Cluj, la monumentul din Parcul Caragiale

Asta, 9 iunie, dupa 72 de ani de cand ultimul tren plin cu evrei pleca de la Cluj, vor fi comemorate victimele masacrului de la Auschwitz.

monument_holocaust_cluj

În lunile mai şi iunie 1944, ghetoul de la Fabrica de Carămizi, unde au fost adunaţi evreii din judetul Cluj, s-a golit foarte repede. În mai puţin de două săptămâni au plecat şase transporturi către Auschwitz. „Trenurile morţii”, asa cum erau denumite, au părăsit Clujul în zilele de 25, 29 și 31 mai, respectiv 5, 7 şi 9 iunie.

Manifestările dedicate comemorării evreilor ucişi în Holocaust vor începe la ora 16 la monumentul dedicat lor din Parcul Caragiale din Cluj-Napoca, urmand sa continue la ora 17 la Templul Memorial al Deportaților de pe str. Horea.

Supravieţuitori ai Holocaustului vor aprinde 6 lumânări în memoria celor 6 milioane de evrei care au pierit în Holocaust. Cu această ocazie, reprezentanții autorităților locale și județene, ai cultelor religioase și ai mediului academic clujean vor susține discursuri comemorative, iar corul „Șira Hadașa” şi formaţia „Mazel Tov” vor interpreta cântece dedicate Holocaustului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.