Au început Zilele Culturale Maghiare. O săptămână cu peste 200 de evenimente!

Începând de astăzi şi până duminică vor avea loc Zilele Culturale Maghiare la Cluj, care va curprinde peste 200 de evenimente, peste 25 de concerte în aer liber, un târg de artizanat cu 50 de standuri, tururi ghidate, activităţi sportive, degustări de vin, lansări de carte, petreceri, concursuri de gătit, expoziţii, proiecţii de filme şi nu în ultimul rând un festival folcloric cu ansambluri din România şi din străinătate.

Evenimentele vor avea loc până în 20 august în diferite locuri reprezentative pentru istoria şi cultura maghiară din Transilvania, iar una din noutăţile festivalului din acest an este creşterea numărului de zile în care se vor desfăşura diferite activităţi pe străzile Kogălniceanu şi Fărcaş, care devin pietonale în această perioadă. Gala de deschidere are loc luni (n.r. astăzi) de la ora 20.00 la Opera Maghiară de Stat din Cluj şi va cuprinde un spectacol susţinut de Filarmonica de Stat şi Opera Maghiară cu pian, orgă şi muzică clasică. „Va fi un concert simfonic în prima parte a concertului şi în a doua parte va fi un concert de operă în care în mare parte vor fi piese de compozitori maghiari dar va fi şi câte o arie de Mozart şi de Verdi”, a declarat Sánta Levente, directorul de festival.

Peste 100.000 de euro este bugetul ediţiei din acest an a Zilelor Culturale Maghiare, iar organizatorii promit că o să fie o adevărată sărbătoare pentru toţi clujenii, indiferent de etnie. „Este o sărbătoare a Clujului şi a clujenilor. Încercăm să le oferim clujenilor o săptămână în care să uite de alte variante de vacanţă. O sa fie ca o săptămână de vacanţă acasă”, a subliniat organizatorul.

Astăzi de la ora 17.00 va avea loc vernisajul expoziţiilor lui Mátyás László şi Lőrincz Gyula la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, iar la ora 18.00 puteţi degusta un vin de calitate la Clubul IKE. Prima zi din cadrul festivalului se va închide, cum altfel, decât cu o petrecere în cafeneaua Bulgakov la care vor mixa doi DJ maghiari – DJ Hunay şi Dj Modi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.