Beneficiile NEȘTIUTE ale educației muzicale! Iată câteva secrete despre puterea muzicii

Este un fapt bine știu că a asculta muzică de la naștere (și chiar din perioada prenatală!) creează noi legături neuronale care ajută la o înțelegere mai ușoară a lumii din jurul nostru. Pentru copii, muzica reprezintă nu doar o modalitate de divertisment, dar și un ajutor în învățarea mai rapidă a limbii și limbajului. Dacă doar ascultarea muzicii are atât de multe beneficii, atunci ce avantaje prezintă educația muzicală? Indiferent dacă sunt lecții luate la școală sau în privat, învățarea tainelor unui instrument muzical poate face minuni!

Niciodată nu este prea târziu să înveți ceva nou!

Chiar dacă ai depășit vârsta copilăriei sau adolescenței, nu trebuie să crezi că este prea târziu să te apuci să cânți la un instrument muzical. Creierul uman se dezvoltă pe tot parcursul vieții. Mai mult, pentru sănătatea mentală și menținerea tinereții, este esențial să ții mintea activă, mai ales când se poate face într-un mod atât de plăcut!

  • Matematica este înrădăcinată în muzică

La origini, muzica este, de fapt, matematică! Atunci când ții un ritm atingând podeaua cu piciorul, mintea ta numără bătăile. Atunci când bați din palme, creierul tău identifică, matematic și inconștient, sincopele din muzică. Lucrurile acestea sunt făcute instinctiv și tocmai aici este lucrul minunat despre muzică! Faptul că este organică, naturală! Având în vedere aceste aspecte, educația muzicală este importantă pentru că ajută la conștientizarea unor mecanisme umane intrinseci. A fost dovedit științific faptul că acei copii care studiază muzica tind să înțeleagă matematica mult mai repede.

  • Muzica și latura socială

Deși pare că studiul unui instrument este o activitate solitară, această activitate implică ulterior integrarea socială. Odată ce s-au învățat bazele, cel în cauză va începe să aibă duete, concerte și poate chiar va face parte dintr-o orchestră. Muzica apropie oamenii și încurajează relațiile interumane. În special în aceste vremuri în care oamenii sunt manipulați de tehnologie, orice hobby care implică interacțiunea cu cei din jur ar trebui să fie încurajat. 

Poate acum te gândești că numai anumite instrumente muzicale pot contribui la această dezvoltare multilaterală. Ei bine, nu! Orice instrument aduce aceste beneficii. De la pian, la harpă, la vioară clasică, chitară electrică, tobe și contrabas, toate contribuie la o dezvoltare sănătoasă și armonioasă!

Nu doar cântatul la un instrument are beneficii sociale, ci și cântatul vocal. Chiar dacă pare curios, a face parte dintr-un cor ajută de dezvoltarea emoțională și mentală. Cântatul încurajează conștientizarea respirației și determină la o cantitate mai mare de oxigen în sânge. Îmbunătățește calitățile de ascultare și oferă șansa de a face parte dintr-un grup care are interese comune. Nu în cele din urmă, cântatul oferă o stare de bine!

  • Educația muzicală îmbunătățește abilitățile motrice

A învăța să cânți la un instrument implică dexteritate. Ea nu este doar o calitate a membrelor, ci și a creierului. De exemplu, degetele au mușchi, iar mușchii pot dezvolta ceea ce se numește „memorie musculară”. Prin exercițiu, degetele vor putea îndeplini anumite sarcini complexe fără a mai solicita creierul. Acest lucru este ilustrat de muzicienii care aleg să cânte o melodie învățată cu mulți ani în urmă, melodie pe care nu au mai repetat-o și, cu toate acestea, datorită memoriei musculare, reușesc să o interpreteze perfect!

Pe lângă faptul că degetele „își amintesc” partituri întregi, creierul este constant antrenat să memoreze și să rememoreze. Acest exercițiu este vital pentru o bună și îndelungată funcționare a creierului. Disciplina, respectul, meticulozitatea, sunt alte calități care vin la pachet cu educația muzicală.

Este foarte important pentru orice om să aibă pasiuni. Acestea pot ajuta la detensionare, relaxare, socializare, dezvoltare, adaptare, distracție! Totodată, încrederea în sine poate crește exponențial. Nu uita, niciodată nu este prea târziu pentru un nou hobby!

Sursă foto: Pinterest.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.