Câmpeanu: „Risc de sărăcie în creştere pentru persoanele active”

Riscul sărăcie pentru persoanele active este în creştere, fiind în pericol să nu-şi poată asigura subzistenţa prin veniturile provenite din munca prestată, a anunţat joi Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Mariana Câmpeanu, la o dezbatere organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS).

„Indicatorii trecuţi în Carta Socială Europeană şi în Protoculul adiţional din 1988, care stau la baza calculului gradului de sărăcie, plasează România pe penultimul loc în Uniunea Europeană, iar pentru unii indicatori – suntem chiar pe ultimul loc. România este una dintre cele mai sărace ţări din UE. Intervine însă un factor nou, îngrijorător. Din mai multe studii pe care le-am făcut în cadrul Ministerului Muncii rezultă că, în ultima perioadă, creşte riscul de sărăcie în rândul persoanelor active”, a declarat Ministrul Muncii.

Mariana Câmpeanu a arătat că ‘până acum, Statul trebuia să se îngrijească de persoanele vulnerabile, de protecţia lor.

Potrivit ministrului Muncii, dacă în categoria persoanelor vulnerabile vor fi incluşi şi cei activi care „ajung să nu mai aibă condiţii decente de viaţă, de educaţie, de sănătate, locuri de muncă, şi nu sunt bine plătiţi la acele locuri de muncă, riscurile sociale cresc şi încrederea într-un stat democratic, în regulile Uniunii Europene, vor scădea”.

„Şi atunci ne vom îndrepta spre acele extreme, fie ele populiste, fie de altă natură, care vor conduce la scăderea percepţiei importanţei unui stat democratic”, a adăugat Mariana Câmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.