Ce este condusul defensiv și care sunt principiile de bază ale acestuia?

Condusul defensiv urmează o serie de principii și strategii care permit șoferilor să abordeze pericolele într-un mod previzibil, să anticipeze situațiile care ar putea reprezenta un pericol și să decizii sigure în trafic.

Iată care sunt principiile de bază pe care trebuie să le urmezi pentru un condus defensiv:

Nu te grăbi

Condusul cu viteză este unul agresiv și este principala cauză a accidentelor din care rezultă pierderi de vieți omenești. În 2021, România a fost pe primul loc la numărul de decese ca urmare a accidentelor auto, cu 93 de decese per milion de locuitori, în timp ce media în UE a fost de 44 de decese per milion.

Asigură-te că mașina îndeplinește criteriile de bază pentru un condus în siguranță

Nu te urca în mașină dacă aceasta prezintă avarii tehnice care ar putea să-i afecteze capacitatea de frânare. De asemenea, asigură-te că mașina este echipată în mod corespunzător, în funcție de anotimp. Anvelopele trebuie să fie în stare bună și adaptate condițiilor meteo. Dacă te deplasezi preponderent în oraș, poți să optezi pentru un set de anvelope pentru toate anotimpurile de la Anvelino. În cazul în care conduci în afara orașului sau în zonele de munte, în sezonul rece când temperaturile scad foarte mult, poți alege un set de anvelope de iarnă. 

Evită consumul de alcool, sau substanțe care îți pot afecta capacitatea de condus

Și acestea sunt printre principalele cauze ale accidentelor mortale. Chiar dacă ai senzația că funcționezi la parametri normali, de fapt, chiar și un singur pahar îți poate reduce considerabil capacitatea de a reacționa și de a lua decizii corecte în timpul condusului.

Evită să folosești telefonul

A conduce defensiv înseamnă a fi atent la drum și la ceea ce este în aria ta vizuală. O simplă verificare a ecranului telefonului îți distrage atenția suficient de mult încât să nu vezi din timp pericolele din jurul tău, sau chiar să deviezi de pe banda ta de mers.

Păstrează distanța de siguranță

Deși coliziunea frontală are cea mai mare forță de distrugere, nu puține sunt accidentele în care s-au pierdut vieți ca urmare a coliziunilor din spate. Nu poți ști niciodată când șoferul autoturismului din fața ta frânează brusc. Șansele ca tu să poți frâna în timp util și pe o suprafață suficient de mare sunt reduse dacă ești foarte aproape de cel din față.

Nu intra în depășiri periculoase

Dacă vrei să depășești un alt șofer, semnalizează din timp și asigura-te în oglindă. De asemenea, nu fă manevre bruște și fii sigur că este suficient spațiu și că nu-l încurci pe cel pe care îl depășești.

Documentează-te care este calitatea drumului

O groapă observată prea târziu poate fi destul de periculoasă. Unii șoferi au tendința de a trage brusc de volan pentru a evita gropile sau anumite obstacole, crescând astfel riscul de accidente. Dacă se circulă cu viteză și trebuie să frânezi sau să schimbi banda brusc, aprinde avariile astfel încât să-l atenționezi pe cel din spatele tău și el la rândul lui să poată încetini sau frâna în siguranță.

Fii calm

Furia poate escalada repede și se poate transforma într-un comportament periculos. Dacă un alt șofer este furios și te claxonează sau te șicanează, nu răspunde.

Condusul defensiv se bazează în primul rând pe disciplină și pe evitarea deciziilor pripite. Trebuie să știi că în trafic lucrurile se pot schimba rapid și nu neapărat în bine. Astfel, abordează un condus sigur, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.

Sursa foto: Unsplash.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.