Ce nu vrea să facă administrația Boc, face administrația USR de la Sectorul 2: taie bani de la luminițe pentru a crește bursele

Radu Mihaiu, primarul USR al Sectorului 2, a anunțat azi că va mări bursele școlare, în contextul inflației accelerate, în acord cu propunerea consilierilor locali PNL.

La Sectorul 2 se acordă un număr similar de burse, cunatumurile fiind mai mari. Astfel, elevii vor beneficia de peste 14.000 de burse lunar,astfel:

 • burse de performanță, cu valoare între 500 – 1200 lei/ lunar
 • burse de merit, cu valoare între 200-600 lei/lunar
 • burse de studiu, cu o valoare de 200 lei/lunar
 • burse sociale, a căror valoare a fost crescută de la 200 lei la 500 lei /lunar

Aceeași propunere a făcut-o și în Cluj-Napoca, luna trecută, Alexandra Oană, consilier local USR. Concret, USR a depus un amendament pentru actualizarea cuantumului burselor elevilor clujeni cu 15% pentru a acoperi inflația. PNL și UDMR au votat împotrivă, motivând că nu sunt bani.

Însă bani erau. Bugetul pe 2022 includea deja aproape 75% din suma necesară pentru plata burselor la cuantumul majorat propus de USR. Acești bani au fost tăiați la propunerea Primarului din fondul de burse, printr-o rectificare bugetară negativă de 1.1 milioane de lei, fapt ce a stârnit critci și din partea reprezentaților elevilor.

USR redepune proiectul. De când ar putea beneficia elevii de burse mai mari?

Consilierii USR susțin că redepun proiectul pentru că acest sprijin este mai mult decât necesar, în special pentru a-i ajuta pe elevii care provin din familii cu venituri mici să facă față scumpirilor. Totodată, USR a arătat sursa de finanțare pentru această creștere.

„La Sectorul 2, primarul a decis să taie 2 milioane de la organizarea Târgului de Crăciun și să folosească banii pentru a crește bursele elevilor. La Cluj-Napoca, propunerea mea a fost respinsă politicos pe motiv că nu sunt bani, deși suntem pe locul 3 în țară în topul cheltuielilor cu Târgul de Crăciun. Voi redepune proiectul pentru creșterea burselor elevilor și voi solicita includerea lui pe ordinea de zi a ședinței din decembrie, astfel încât elevii să beneficieze de burse mai mari începând cu ianuarie, 2023. În democrație, lucrurile se decid prin vot, motiv pentru care îi invit pe colegii din PNL, UDMR și PSD să arate prin votul lor că susțin elevii din Cluj-Napoca.” – afirmă Alexandra Oană.

În urma votului din Consiliul Local, elevii vor putea beneficia lunar de următoarele burse majorate:

 • burse de performanță: 575 lei
 • burse de merit media 10: 315 lei
 • burse de merit pt elevii care au obținut premiile 1,2,3 la etapele județene sau zonale ale în cazul învățământului vocațional de artă: 315 lei
 • burse de merit pentru elevii care au obținut premiile 1,2,3 la etapele județene ale competițiilor și concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific: 315 lei
 • burse de merit media 9,50 – 9,99: 260 lei
 • burse de studiu: 230 lei
 • burse de ajutor social: 290 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.