Ce reguli trebuie să respecți dacă mergi la restaurant? Sunt interzise dansul, mâncatul în picioare și transferul solniţelor de la o masă la alta

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a anunţat marți care sunt regulile pe care clienţii şi angajaţii cafenelelor și restaurantelor trebuie să le respecte în această perioadă.

„Astfel, operatorii economici din sectorul alimentaţiei publice au următoarele obligaţii privind protecţia clienţilor în spaţiile în care aceştia au acces: la intrarea în unitatea de alimentaţie publică se va face un triaj observaţional al clienţilor, iar  accesul clienţilor cu semne vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis; se vor asigura că la intrarea în unitatea de alimentaţie publică, pe mese şi la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate/autorizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, precum şi informarea acestora cu privire la modul de utilizare”, arată Ministerul Economiei, citat de news.ro.

Se vor stabili totodată circuite cu sens unic dacă este posibil, ce trebuie parcurse de clienţi în unităţile de alimentaţie publică, astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi, de exemplu înspre şi dinspre toaletă.

Mai mult, portul măştii de către clienţi este obligatoriu în cazul deplasării în zonele comune ale unităţii de alimentaţie publică.

„Se interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă. Se interzice consumul de produse stând în picioare, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul unităţii. Se interzice consumul de alimente/bauturi la scaunele situate la bar şi se limitează interacţiunea persoanelor stând în picioare”, mai arată ministerul.

De asemenea, se interzic activităţile de divertisment (dans) în cadrul unităţii de alimentaţie publică.

În unităţile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecţie din plexiglas.

Va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire.

În funcţie de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor prezentei norme, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate. Acest număr va fi afişat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică.

La servirea mesei, personalul va purta mască şi îşi va dezinfecta mâinile înainte de fiecare servire. Acesta informează clienţii asupra regulilor de igienă, dezinfectare şi distanţare fizică, precum şi a necesităţii limitării timpului de servire a mesei, acolo unde este cazul.

Personalul asigură curăţarea şi dezinfecţia cu produse biocide avizate/autorizate, a tuturor spaţiilor/suprafeţelor unde au acces clienţii, precum şi a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei.

Se recomandă aerisirea cât mai frecventă a incintelor, prin deschiderea ferestrelor şi/sau uşilor, cu folosirea sistemelor de aer condiţionat în caz de caniculă. Se asigură un program de întreţinere a echipamentelor de climatizare în concordanţă cu recomandările producătorului. Se asigură curăţarea şi schimbarea filtrelor pentru sistemele centralizate de aer condiţionat, precum şi curăţarea frecventă a filtrelor de la sistemele de ventilaţie din lifturi, în locaţiile unde accesul către unitatea de alimentaţie publică presupune folosirea acestuia.

De asemenea, activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă doar pentru clienţii cazaţi, în judeţele/municipiul Bucureşti în care, incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depăşeşte pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

Operatorii economici au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.