Cea de-a șasea ediție a Galei absolvenților Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”

Joi, 8 iunie 2017, Sala „Şantier” a Şcolii de Arte Cluj a găzduit cea de-a şasea ediţie a îndrăgitei manifestări culturale, „Reîntâlniri”, „Gala absolvenţilor clasei de canto muzică populară din perioada 1971 – 2009”. 

Spectacolul a început în forţă, cu un solo de excepţie la taragot al instrumentistului Vasile Chiorean, absolvent al şcolii în anii săi de început, în 1971, care i-a impresionat profund pe toţi cei prezenţi, scoţând în evidenţă profilul unui artist de mare valoare. După această deschidere de efect şi-a făcut apariţia şi prezentatorul spectacolului, actorul Petre Băcioiu, care a elogiat personalitatea maestrului Chiorean, deschizând apoi „pârtia” următorului absolvent, prof. Daniel Raţiu. Acesta este absolvent al şcolii din 2009, un demn reprezentant al folclorului zonei Someşului Mare, membru al Ansamblului Someşul Beclean, care a încântat, la rândul său, publicul cu vocea sa pătrunzătoare şi timbrul plăcut.

A urmat interpreta Lorena Florentin, absolventă a Şcolii de Arte în anul 2004 și, totodată, a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, laureată a mai multor festivaluri importante ale ţării. Un program cu totul special a oferit şi Nicolae Turcu, absolvent al şcolii în anul 1992, la clasa prof. Cristina Jiman, autor a şase discuri solo, cel care a înfiinţat în 2014 grupul „Izvoare”, alături de care a mai editat trei discuri. Vocea sa a vibrat puternic, impresionând spectatorii.
Spectacolul a continuat cu recitalul realizatoarei proiectului şi, totodată, sărbătorita serii, d-na expert Ana Strîmturean, solistă renumită, aflată pentru prima oară pe scena Școlii Populare de Arte „Tudor Jarda”. După ce i-a emoţionat pe cei prezenţi prin frumuseţea pieselor şi virtuozitatea interpretării unor adevărate perle ale folclorului nostru, l-a invitat pe rapsodul popular Iosif Rusu să interpreteze o piesă. Acesta s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, cu piesa „Ană, Ană”, smulgând ropote de aplauze.

A urmat apoi momentul culminant al serii, evoluţia oaspetelui de onoare al galei, Marius Ciprian Pop, absolvent al instituţiei de cultură în 1998, la clasa regretatului profesor Vasile Boldor, cel care a avut apoi o fulminantă carieră artistică. Pe lângă piesele de excepţie, interpretate în stilu-i consacrat, solistul şi-a făcut timp să transmită celor prezenţi fiorul artistic şi religios, prin cuvinte de o mare profunzime, constituindu-se, de fapt, în adevărate confesiuni.

La finalul evenimentului, Marius Moldovan, directorul adjunct al Şcolii de Arte, la rândul său absolvent, în 1994, a clasei de vioară, a oferit diplome de absolvire câtorva foşti cursanţi ai şcolii şi protagoniştilor serii, foştii absolvenţi între anii 1971 – 2009. Înainte de lăsarea cortinei, Ana Strîmturean le-a mai rezervat spectatorilor o supriză – evoluţia ansamblului de „dănţăuşi” ai Şcolii Gimnaziale „Alexandru Vaida Voevod” din Cluj-Napoca, coordonat de un alt absolvent al şcolii, Daniel Rus. O notă maximă putem acorda, de asemenea, dansatorilor Ansamblului folcloric „Vatră de Dor”, coordonat de expert Viorel Dragomir şi acompaniamentului spectacolului, realizat de membrii tarafului „Vatră de Dor”, dirijat de Iancu Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.