Cea mai puternică microcentrală pe biomasă din România va fi construită lângă Cluj!

Cea mai puternică microcentrală de producere a energiei electrice şi termice pe bază de biomasă va fi construită în satul Răscruci, comuna Bonţida, lângă Cluj-Napoca. Consiliul Judeţean Cluj estimează că investiţia se va ridica la aproximativ 41 milioane de euro.

Microcentrala pe biomasă va fi construită lângă parcul Tetarom III. Lucrările vor începe în cel mai scurt timp şi se preconizează că vor fi finalizate la 18 luni de la demararea lor. Acesta va asigura aproximativ 50 de locuri de muncă, personalul urmând a fi pregătit în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Proiectul este finanţat de Romita Energie Verde şi din fonduri europene, fonduri, ce conform declaraţiilor Consiliului Judeţean ar reprezenta cea mai mare sumă asigurată gratuit de către Uniunea Europeană unei întreprinderi mici şi mijlocii. Microcentrala va fi construită de o companie italiană.

„Co-finanţarea acestui proiect este aprobată din fonduri nerambursabile pe Măsura 4.2, din cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) – Creşterea competitivităţii economice, Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi, reprezentând cea mai mare sumă acordată pentru o întreprindere mică sau mijlocie în România. Construcţia microcentralei va începe în perioada imediat următoare, finalizarea ei realizându-se în maxim 18 luni de la demararea lucrărilor. În momentul finalizării ei, această investiţie va genera circa 50 de locuri de muncă, pregătirea de specialitate a personalului urmând a fi asigurată în colaborare cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca”, relatează un comunicat al CJ.

Microcentrala de la Răscruci va utiliza anual peste 100.000 de tone de biomasă de tip lemn şi derivate – resturi de lemn pentru încălzire, rumeguş, ramuri de pomi, arbuşti, paie, respectând, astfel, normele ecologice şi de mediu. Puterea nominală a acesteia va fi de 10 megawaţi/oră şi, de asemenea, va produce şi energie termică ce va putea fi accesată la un preţ rezonabil.

„Puterea nominală a microcentralei va fi de 10MW/h, aceasta reprezentând cea mai mare putere a unei microcentrale pe bază de biomasă din România şi printre cele mai mari din sud-estul Europei. Concomitent cu producerea de energie electrică, microcentrala de la Răscruci va produce şi energie termică la un preţ rezonabil, care va putea fi utilizată de companiile din zonă în multiple scopuri. Investiţia totală în acest proiect este de aproximativ 41 de milioane de euro”, se mai arată în comunicatul CJ.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.