Cel mai mare protest de la Revoluție – Peste 40.000 de clujeni au ieșit în stradă miercuri seara împotriva Guvernului Grindeanu și a OUG-urilor de modificare a codului penal – FOTO

Peste 40.000 de clujeni au ieșit în stradă miercuri seara, 1 februarie 2017, pentru a protesta împotriva Guvernului Grindeanu și a ordonanțelor de urgență controversate de modificare a codurilor penale, fiind cel mai mare protest din istoria post-decembristă organizat la Cluj-Napoca.

Protestatarii s-au strâns începând cu ora 18:00 în Piața Unirii, iar după o oră au pornit într-un marș organizat și pașnic prin centrul orașului, pe Bulevardul Eroilor – Calea Dorobanților – Mărăști (sens giratoriu) – Piața Mărăști – B-dul 21 Decembrie 1989 – Memorandumului – Piața Lucian Blaga – Napoca – Piața Unirii.

S-au scandat lozinci împotriva guvernului PSD+ALDE, a liderului PSD Liviu Dragnea și a ordonanțelor de urgență de modificare a codului penal aprobate în noaptea de marți spre miercuri.

Dintre scandările favorite ale protestatarilor clujeni, trecem în revistă următoarele:

„Abrogati și apoi plecați”, „Mai am un singur dor, Dragnea scriitor”, „Abrogati, abrogati”, „Să vă fie frică, țara se ridică”, „Dacă va pasă, ieșiți din casă”, „Afară, afară cu PSD din țară”, „Dragnea, nu uita, pușcăria-i casa ta”, „Jos ordonanța”, „Hoții, hoții”, „Ieșiți din casă dacă va pasa”, „PSD – ciuma roșie”, „O dorință sinceră Romania liberă”, „România, trezeste-te”, „DNA să vină să vă ia”, „Ceaușescu n-a murit este Dragnea travestit”, „Uniți salvăm toată România”, „PSD nu uita, România nu-i a ta”.

La un moment dat, pe traseu, s-a cantat și imnul României.

Acțiunea de protest a fost puternic susținută de comunitatea de studenți din Cluj, care au lăsat pentru câteva ore studiul pentru sesiune și au coborât în număr foarte din campusurile din Hasdeu și Observator pentru a protesta împotriva măsurilor luate de guvernul Grindeanu. „Să vă fie frică, studenții de ridică” a fost scandarea preferata a tinerilor.

Nu s-a înregistrat niciun incident, protestul a fost unul liniștit și fără probleme.

Acțiunea s-a încheiat în jurul orei 23:00 în Piața Unirii, de unde majoritatea au plecat spre case.

Plimbarea de miercuri seară a durat circa patru ore, manifestanții venind cu un întreg arsenal din care nu au lipsit fluiere, pancartele cu mesaje anti-guvernamentale, steagurile și vuvuzele.

Numărul celor care au protestat la București, in Piața Victoriei, a fost de trei ori mai mare, circa 150.000, dar un grup de 100 de huligani din galeria echipei Dinamo au creat haos și s-au răfuit cu jandarmii, arucand cu petarde si pietre in oamenii legii. A fost nevoie de intervenția forțelor speciale pentru a aplana conflictul. Restul manifestanților au încercat să îi oprească pe suporteri strigându-le „fără violență” și „așa nu”.

Au avut loc proteste anti-guvernamentale in majoritatea orașelor din Romania, numărul protestatarilor adunați în piețele centrale fiind de ordinul miilor.Protestele vor continua și în zilele următoare până la retragerea ordonanțelor de urgență privind grațierea și modificarea codurilor penale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.