Cherecheș, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: „La 6 luni a început deja să scadă eficacitatea”

După Israel, Ungaria și Statele Unite, tot mai multe țări europene, inclusiv România, au anunțat că intenționează să înceapă administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID.

Cele mai multe state recomandă încă un rapel în primul rând pentru persoanele vulnerabile, dar deciziile oficiale vor fi luate în septembrie-octombrie, după ce vor veni recomandările din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj a explicat că dacă imunitatea dobândită în urma a două doze de vaccin nu este suficientă pentru a ne apăra de COVID și de ce este nevoie de o a treia doză:

“Doza a treia funcționează ca un booster, crește nivelul de anticorpi din organismul care a fost vaccinat cu a treia doză. Pentru vaccinurile cu ARN-Messager, deja după 6 luni, eficacitatea scade până la 60 și ceva la sută, în timp ce pentru AstraZeneca, scade de la 70 și ceva la 60 și ceva la sută.

La toate, la 6 luni a început deja să scadă eficacitatea, asta înseamnă că crește probabilitatea de dezvoltare de simptome, chiar dacă sunt ușoare sau moderate. Rămâne în continuare protecția de simptome severe, internări sau decese la cei vaccinați cu ambele doze”, a declarat specialistul pentru Europa FM.

La capitolul vaccinare, România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, cu mai puțin de 30 la sută din populație vaccinată. Profesorul Cherecheș crede că autoritățile române ar trebuie să acorde atenție în primul rând vaccinării celor care nu au primit nici o doză până acum:

“Are sens vaccinarea cu a treia doză pentru persoanele care sunt imonuo-compromise, pentru restul ar avea sens pentru cei care s-au vaccinat în primăvară și a căror eficacitate începe să scadă încet- încet, dar în condițiile în care noi avem un procent de vaccinați cu ambele doze care este relativ mic, prioritatea ar trebui să fie mai degrabă vaccinarea cu ambele doze a uni procent cât mai mare din populație și după mijlocul lunii septembrie deja vor începe să crească semnificatin numărul de persoane infectate internate pe secțiile de Terapie Intensivă, și în acel moment va fi o creștere a cererii pentru vaccinuri, atunci ar fi bine ca autoritățile din România să se focalizeze pe stocurile de vaccinuri”, este de părere Cherecheș.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.