Chris Terhes, președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției, stabilit de 13 ani în Statele Unite. „România nu merge într-o direcție bună, ci într-o direcție opusă libertății și democrației” – INTERVIU EXCLUSIV

Originar din Zalău și stabilit în Statele Unite ale Americii de 13 ani, preotul greco-catolic Chris Terheș este preocupat în permanență de România, de respectarea drepturilor omului, de justiția română și urmărește în mod constant lupta anti-corupției din România, teme pe care le-am discutat cu el într-o scurtă escală a sa la Cluj, în cadrul unui amplu interviu acordat în exclusivitate pentru eClujeanul.ro.

Dacă mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate își aduc aminte de România doar de sărbători sau când sunt alegeri prezidențiale, preotul Chris Terhes este extrem de preocupat de țara lui natală, luând mai multe poziții ferme când vine vorba de lupta împotriva corupției din România, despre justiția românească și despre drepturile omului, fie că o face pe contul său de Facebook, fie în calitate de invitat al principalelor televiziuni din România.

Anii studenției și i-a trăit la Oradea, fiind absolvent de teologie la Universitatea Babeș-Bolyai, dupa care a plecat în America unde s-a şi căsătorit şi unde locuiește din octombrie 2002. Este cetățean american cu acte în regulă și este un mare apărător al drepturilor omului și al libertății. În momentul de față trăiește în provincia Irvine, California, de unde sprijină lupta împotriva corupției din România şi este extrem de implicat în proiectele comunitatii de romani din State. A devenit un critic constant al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), instituție despre care este de părere că încalcă drepturile fundamentale ale liberțății unei persoane.

„Am plecat în Statele Unite ca și preot, acolo m-am angajat la o companie de asigurări, dar eram preocupat în permanență de tot ce se întâmplă în România și puteam să fac o comparație, fiind român plecat în State și învățând sistemul american, despre experiența pe care o acumulam în America și despre ceea ce vedeam că se întâmplă în România, iar atunci puteam să pun cele două experiențe în antiteză. Încet, încet am început să mă implic în diverse proiecte din State pentru românii de aici, pentru a încerca să promovăm o schimbare în România. Și așa am ajuns ca în momentul de față să fiu președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției, iar câteva dintre obiectivele pe care le avem sunt: întărirea statului de drept în România, întărirea democrației, întărirea relației dintre România și Statele Unite, promovarea imaginii României în America, sprijinirea luptei împotriva corupției și evident apărarea drepturilor omului.

„Valorile americane pornesc de la libertate”

Am încredere în valorile americane. Pregătindu-mă pentru a deveni cetățean american în 2007, trebuia să înveți o listă de 100 de întrebări împărțite pe trei categorii, una e despre sistemul de drept din State, cealaltă despre geografia din State și a treia despre istoria Americii. Învățând despre sistemul de drept din Statele Unite așa am învățat despre separația puterilor în stat sau care e rolul președintelui și rolul Parlamentului. De exemplu, unul dintre motto-urile pe care trebuia să îl învățăm pentru examenul de cetățenie e ceea ce a spus un mare erou american: „Give me freedome or give me death” (Dă-mi libertate sau dă-mi moarte). Valorile americane pornesc de la libertate. De la această dorință de autodeterminare a celor care erau în coloniile americane a început și războiul de independență față de Anglia.

După ce am trecut examenul de cetățenie a urmat depunerea jurământului, eram mai mulți într-o sală, iar de fiecare dată când mă gândesc e ca o reîntărire a promisiunii pe care mulți dintre noi au făcut-o, aceea de a încerca să promovăm aceleași valori și aici, în România. Dacă vă uitați la sistemul american, la ceea ce a realizat America, la ceea ce au promovat în lume, vă dați seama de puterea acestor valori: libertatea, egalitatea și democrația. O societate care se construiește pe valoarea democrației, a libertății, a egalității și respectului față de cel de lângă tine, e o societate care prosperă”

Despre libertatea din România

Libertatea este în viziunea preotului greco-catolic o valoare interioară pe care o ai în tine, în care crezi și pentru care lupți.

„Libertatea nu e o definiție, libertatea nu e un drept garantat, ea e o valoare interioară, e ceva pe care o ai în tine, în care crezi și pentru care lupți. Tu poți avea într-un document garantată libertatea presei, negru pe alb, pe hârtie, dar poate cei care lucrează în presă preferă să fie sclavi, asta e diferența. Diferența de a fi un om liber și a fi un om mai puțin liber.

În momentul când ai luat o mită și ești funcționar public, automat nu mai ești un om liber, pentru că cel care ți-a dat mita mereu te va avea la mână. E important ca această valoare a libertății să fie o chestiune intrinsecă și sa poți spune că nu iei mită nu pentru că stă DNA-ul și ăia de la SRI pe tine, ci faptul că vrei să fii un om liber și să nu te aibă cineva la mână”.

Cum putem elimina corupția din România

Despre cum poate fi eliminată corupția din România, Terheș a făcut o trimite la o recomandare a Băncii Mondiale pentru combaterea corupţiri, și anume: transparența și salarii mai mari pentru funcționarii din administrație pentru a nu fi obligați să ia mită.

„Prima condiție pentru a elimina corupția dintr-o societate e să le dai salarii decente celor care lucrează în administrație. Bani există, evident că niciodată nu ai suficient de mulți bani, dar dacă ar fi să luăm cazul CAS-ului, la care toți cetățenii contribuie din salariu, trebuie să remarcăm că nu există un sistem transparent în România de a vedea cum se folosesc acești bani care se adună la sănătate. Primul lucru pe care Banca Mondială îl recomandă pentru eliminarea corupției este să le dai salarii decente oamenilor din administrație și medicină. Al doilea lucru este transparența. În momentul când informațiile de interes public sunt închise și nu sunt accesibile populației, toate aceste lucruri se întâmplă în spate și așa se naște corupția. Toată lumea se plânge că nu există suficienți bani în sănătate, păi de ce nu există, evident că economia României nu e la nivelul Americii, dar modul cum vedem noi problema e un pic altfel: înainte de a spune că nu sunt suficienți bani în sănătate, haideți să vedem câți avem acum și cum e folosită această sumă, pentru că în momentul de față nimeni nu știe unde merg acești bani. Trebuie să vedem cum putem folosi mai eficient banii aceștia pe care îi avem deja pentru a ajuta populația”.

Despre scandalul Hexi Pharma și lipsa de transparență

Preotul greco-catolic nu a neglijat nici subiectul sensibil al scandalului Hexi Pharma. „Cum este posibil ca de 10 ani de zile, sau poate chiar mai mult, această firmă să vândă apă chioară pe post de dezinfectanți în spitale și absolut nimeni să nu știe, deși se pare că SRI-ul a știut. Un alt exemplu de lipsă de transparență este SRI-ul. 20 de milioane de români stau și se uită cum o entitate care a știut informația în baza căreia au murit sute de mii de oameni în spitate și s-au îmbolnăvit de infecții nosocomiale. Acesta e un exemplu de efect al lipsei de transparență. Pentru a putea face o evaluare profesionistă și obiectivă a unui serviciu secret ai nevoie de transparență, dar nu la serviciul secret, pentru că prin natura lui e secret, ci la instituțiile statului care au datoria să facă verificări la serviciile secrete, care sunt comisiile parlamentare”, a susținut Terheș.

Despre ordonanța de urgență dată de Guvernul Cioloș prin care SRI-ul a fost transformat în organ de cercetare penală

„Nu e ok ce se întâmplă pentru că justiția trebuie să fie independentă de celelalte puteri ale statului. Baza unei democrații este echilibrul puterilor în stat. O putere nu trebuie să fie superioară celorlalte două. Poate că ați văzut de multe ori cum CSM-ul, care are prin constituție rolul de a fi garant al independenței justiției, uneori ia poziție și spune că această independență a fost afectată de afirmațiile unor reprezentanți a celorlalte puteri în stat. Justiția indepedentă nu e un moft al judecătorilor, de a face ei ce doresc, ci este o garanție că dumneavoastră în calitate de cetățean român când mergeți în fața unui judecător vă judecă un om care e independent care e protejat de orice influență din exterior, indiferent de ce fel de influență ar putea fi, a mitei, a presiunii sau a serviciilor secrete”.

Despre legea superimunității avocaților

„România nu merge într-o direcție bună, ci într-o direcție opusă libertății și democrației. În toate statele democratice există prin lege protejarea confidențialității dintre un client și avocat. Dacă te duci la un avocat să te apere în fața unui procuror, trebuie să îi spui avocatului tot ce ai făcut și ce n-ai făcut, chiar și dacă ai comis o ilegalitate, ca avocatul pe baza datelor pe care i le dai să știe cum să te apere. Dreptul la apărare este un drept fundamental, garantat în orice stat. Egalitate în fața legii înseamnă că oricine poate fi acuzat de o potențială infracțiune pe care a făcut-o, dar aceeași lege garantează celui acuzat dreptul la apărare. Nimeni nu poate fi protejat de la a fi acuzat, dar nimănui nu i se poate suprima dreptul de a se apăra. Dar ce s-a dorit prin această lege a superimunității avocaților a fost să se protejeze explicit relația profesională care există între avocat și client, lege care există în toate statele democratice”.

Chris Terheș este preot la Misiunea Sf. Ioan Botezătorul – Orange County din California, președintele Romanian Greek-Catholic Association, a studiat jurnalismul și relații publice la Universitatea Fullerton din California și comunicare la Colegiul Santiago Canyon.

One thought on “Chris Terhes, președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției, stabilit de 13 ani în Statele Unite. „România nu merge într-o direcție bună, ci într-o direcție opusă libertății și democrației” – INTERVIU EXCLUSIV

  1. Chris Terheș-presedintele unei asociatii care nu reprezinta pe nimeni-…asociatia lui nu are membri,doar un presedinte Chris Terhez. Este un preot care face multe ,,miracole” foarte suspecte…articole propuse de el la modificarile legii justitiei in numele asociatie care il reprezinta doar pe el , acces la documente secrete care ,,ajuta” sa demita procurori cu scrisori deschise trimise in numele asociatiei pe care o reprezinta, apariti miraculoase si destul de dese la Antena 3 cu informatii de propaganda, preluat de multe ziare, chiar si de SPUTNIK ziarul de propaganda rusesc. Romani din America nici nu au auzit de el si neaga faptul ca ii reprezinta iar Episcopia Greco-Catolică Sf. Gheorghe din Canton,Ohio,USA unde este preot se delimiteaza printr-un comunicat recent de actiunile si declaratiile politice ale lui Terhes. Parerea mea …CHRIS TERHES este un impostor si un sarlatan in haine de preot, care se bucura de cei 30 de arginti primiti in schimbul promovari propagandei PSD-iste, rusine lui .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.