Cine este cercetătoarea clujeancă care lucrează la un medicament împotriva cancerului? A câștigat o bursă importantă

O cercetătoare în domeniul nanomedicinei de la Universitatea Babeș-Bolyai, Alina Sesarman, este câștigătoarea unei burse L’Oreal – UNESCO pentru crearea unui medicament destinat tratării cancerului.

„Am câștigat bursa L’Oreal – UNESCO pentru Femeile din Ştiinţă cu un proiect în care ne propunem, în cadrul grupului de nanomedicină, să dezvoltăm un model tridimensional de tumoră. Visul cel mai mare e să pot să țin în mână medicamentul care salvează oamenii de cancer”, a declarat Alina Sesarman.

“Noi vrem să recrăm în laborator o minitumoră pentru ca să putem testa medicamente anticancer, deci terapii anticancer. Aceste modele pe care vrem să le dezvoltăm, se aseamnănă foarte bine cu ceea ce există în micromediul tumoral.

Atunci eficacitatea unui medicament anticancer va fi mult mai relevantă dacă noi folosim modele care replică întrutotul sau cât mai aproape de ceea ce există într-o tumoră. Eu aș vrea să găsim sau să contribuim la dezvoltarea unui tratament pentru cancer. Să nu mai existe suferință legată de cancer”, a relatat cercetătorul clujean. 

Competiția internațională L’Oreal – UNESCO pentru Femeile din Știință premiază cinci femei cercetătoare excepționale, pentru munca lor de pionierat. Potrivit unui nou studiu al UNESCO, deși numărul femeilor care urmează cariere în știință este în creștere, ajungând la puțin 33% din numărul cercetătorilor din lume, progresul este încă lent, în special în domeniile științelor fizice, matematicii, informaticii și ingineriei.

Doar 28% dintre absolvenții de inginerie și 40% dintre absolvenții de informatică sunt femei. Fundația L’Oreal sprijină și încurajează femeile să-și construiască viitorul și să aducă schimbări în societate, concentrându-se pe trei domenii majore: cercetarea științifică, frumusețea incluzivă și acțiunea climatică.

Din 1998, programul a acționat pentru a încuraja cât mai multe femei de știință să-și depășeasă obstacolele din calea progresului și să contribuie la rezolvarea marilor provocări ale omenirii, în beneficiul tuturor. De 23 de ani, programul a sprijinit peste 3.600 de femei cercetătoare din 117 țări, recompensând excelența științifică și inspirând generațiile mai tinere de femei să urmeze o carieră în știință.

UNESCO este singura agenție specializată a ONU cu un mandat specific în științe. Prin programele sale științifice, UNESCO contribuie la implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU și ajută țările în curs de dezvoltare să își dezvolte capacitatea științifică și tehnologică. De asemenea, susține statele membre în eforturile lor de a dezvolta politici publice eficiente care să integreze sistemele locale și indigene de cunoaștere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.