Cine sunt laureații premiilor UMF „Iuliu Hațieganu”!

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca sărbătorește, zilele acestea, 101 ani de învățământ medical în limba română.

În cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele UMF „Iuliu Hațieganu” 2020, joi, 10 decembrie, a avut loc ceremonia online de decernare a premiilor universității, în cadrul căreia au fost premiate performanţele şi realizările din ultimul an ale cadrelor didactice, cercetătorilor și studenților. 

Sper că decernarea premiilor UMF Iuliu Hațieganu” reprezintă o încurajare spre invoare și spre noi performanțe”, a declarat prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, în deschiderea ceremoniei. 

Colectivul Disciplinei de Boli Infecțioase din cadrul Facultății de Medicină, aflat în prima linie în lupta anti COVID-19, a fost distins cu Marele Premiu „Iuliu Hațieganu” pentru organizarea și mobilizarea cadrelor medicale în lupta pentru salvarea pacienților, pentru elaborarea primei scheme de tratament din țară pentru bolnavii de COVID-19 și pentru cea mai mare rată de vindecare a bolnavilor de COVID-19 de la începutul pandemiei și până în prezent.

„Este o mare onoare și cinste pentru noi și o mare bucurie că ați apreciat în acest fel activitatea Disciplinei de Boli Infecțioase în anul covidului. Am intrat în lupta anti-COVID-19 în urmă cu 11 luni, împreună cu toți infecționiștii, pneumologii și intensiviștii din spitalul nostru și din țară, sprijiniți fiind, rând pe rând, de celelalte specialități. Ca membri ai comunității academice, am fost susținuți tot timpul de universitate, cu tot ce a fost nevoie, în fiecare moment al evoluției pandemiei. Această pandemie a întărit solidaritatea și colaborarea în rândul corpului universitar și medical. În momentul în care vom trece linia de sosire, învingători, cot la cot, vom constata că această provocare ne-a făcut mai puternici, mai înțelepți și mai uniți, a declarat conf. dr. Mihaela Sorina Lupșe, Șef de Disciplină Boli Infecțioase și medic primar la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca.

Cu Marele Premiu „Iuliu Hațieganu” au mai fost distinse și două personalități de excepție ale universității clujene: prof. dr. Constantin Ciuce – Disciplina Chirurgie I și fost rector al universității și Prof. dr. Ioan Coman – Disciplina Urologie și fost prorector, în semn de recunoaștere a activității științifice, educaționale și profesionale, prin care au contribuit la creșterea vizibilității și a prestigiului internațional al universității. 

Este extrem de important ca o universitate să îşi recunoască şi să își răsplătească valorile. Realizărilor studenţilor şi colegilor noştri ne onorează şi totodată formează brandul universității noastre. Imaginea, performanța, competitivitatea și recunoașterile de înalt nivel sunt rezultatul implicării şi muncii depuse de fiecare membru al comunității noastre academice. În numele universității, îi felicit și le mulțumesc tuturor premianților!, a mai declarat rectorul UMF Cluj.

Premiile UMF „Iuliu Hațieganu” 2020 au fost structurate pe mai multe categorii. Astfel, Facultatea de Medicină, reprezentată prin decanul facultății, prof. dr. Șoimița Suciu, a acordat distincții după cum urmează:

Premiul „Victor Papilian” – Discipline fundamentale: Conf. dr. Ioana Bâldea – disciplina Fiziologie

Premiul „Octavian Fodor” – Discipline medicale: Conf. dr. Gheorghe Popa – disciplina Pediatrie II

Premiul „Ion Chiricuţă” – Discipline chirurgicale: Conf. dr. Nicolae Crișan – disciplina Urologie  

Premiul pentru excelenţă didactică: Prof. dr. Dan Mihu – disciplina Obstetrică Ginecologie II

Premiile pentru tineri cercetători, acordate pentru articolele cu cel mai mare factor de impact publicate în ultimul an în reviste ISI:

Discipline fundamentale: Asist. drd. Diana- Valentina Tudor – disciplina Fiziologie 

Discipline medicale: Asist. drd. Florina Frîngu – disciplina Cardiologie Recuperare 

Discipline chirurgicale: Asist. dr. Dragoș Apostu- disciplina Ortopedie-Traumatologie și Ortopedie pediatrică

Facultatea de Farmacie a decernat patru premii, prin prof. univ. dr. Geanina Crișan, decanul facultății:

Premiul „Teodor Goina”: Prof. dr. Ovidiu Oniga – Disciplina Chimie farmaceutică 

Premiul de excelență în activitatea științifică: Conf. dr. Andrei Mocan – Disciplina Botanică farmaceutică 

Premiul pentru excelenţă didactică: Conf. dr. Simona Mirel – Disciplina Dispozitive medicale. Practică farmaceutică 

Premiul pentru tineri cercetători: Asist dr. Alexandra Toma – disciplina Organizare și legislație farmaceutică

De asemenea, Facultatea de Medicină Dentară a oferit anul acesta patru distincţii, înmânate de către decanul facultăţii, conf. dr. Cristian Dinu, astfel:

Premiul „Gheorghe Bilaşcu”: Prof.dr. Silviu Albu- Disciplina Chirurgie Cervico-Facială și ORL

Premiul „Iulia Chira” pentru excelență în activitatea didactică: Colectivul de autori al Caietului de abilități practice pentru studenții Facultății de Medicină Dentară, realizat în cadrul proiectului „PRACTMED – Îmbunătățirea activităților practice în cadrul centrului de Abilități Practice și Simulare în Medicină”

Premiul de excelență în activitatea științifică: Șef lucr. dr. Alexandru Meșter – Disciplina Sănătate Orală 

Premiul pentru tineri cercetători: Șef lucr. dr. Roxana Bordea – Disciplina Sănătate Orală

Cea mai bună teză de doctorat din anul universitar 2019-2020 a fost răsplătită cu Premiul „Ion Baciu”, care i-a fost acordat doctorului Casian Tibor de către prorectorul prof. dr. Nadim Al Hajjar. 

Președintele Senatului Universității, prof. dr. Valentin Muntean a decernat Titlul de Profesor Emerit, ca semn de recunoaştere a meritelor didactice şi ştiinţifice excepţionale dobândite ca profesori ai universităţii, unor dascăli de excepție: prof. dr. Radu Badea, prof. dr. Constantin Ciuce, prof. dr. Ioan Coman, prof. dr. Alexandru Irimie, prof. dr. Honorius Popescu și prof. dr. Doina Ghiran.

De asemenea, studenții cu cele mai bune rezultate la învățătură, atât cei români, cât și cei internaționali, au fost premiați de decanii celor trei facultăți.

În mesajul său din încheierea ceremoniei de premiere, prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul universității, a ținut să le mulțumească  membrilor comunității academice pentru curajul, reziliența și adaptabilitatea de care au dat dovadă în acest an. „Medicina și știinta vor salva omenirea. Dar, pentru o victorie deplină, este important să ne întipărim bine în conștiința colectivă lecțiile acestui an: medicina și educația sunt cele mai importante misiuni ale omenirii”, a mai transmis rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.