Clujeanca infectată cu coronavirus care nu a declarat la graniță că vine din zonă de risc s-a ales cu dosar penal. Riscă și închisoare

Clujeanca în vârstă de 33 ani infectată cu COVID-19, care nu a declarat la graniță că vine din zona roșie și a intrat în țară prin Germania, s-a ales cu dosar penal.

În data de 17.03.2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca s-a înregistrat dosarul de urmărire penală nr. 1774/P/2020, dosar în care, prin ordonanţa organelor de cercetare penală din data de 16.03.2020, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în declaraţii, prev. de art. 326 C.pen. şi zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 1 C.pen., constând în aceea că o persoană care s-a întors din Italia nu a declarat că vine dintr-o zonă de risc major, iar după ce a ajuns în mun. Cluj-Napoca nu a rămas în autoizolare la domiciliu ci a intrat în contact cu mai multe persoane, fiind ulterior depistată pozitiv la testul pentru coronavirusul gripal COVID-19, iar în urma anchetelor epidemiologice efectuate s-a constatat că una dintre persoanele cu care a intrat în contact a fost depistată, de asemenea, pozitiv cu coronavirusul gripal COVID-19.

Femeia riscă închisoare de la  6 luni la 2 ani sau amendă pentru infracţiunea de „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”. 

Pentru „fals în declaraţii”, acesta riscă închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

One thought on “Clujeanca infectată cu coronavirus care nu a declarat la graniță că vine din zonă de risc s-a ales cu dosar penal. Riscă și închisoare

  1. Exista undeva o listă cu numele pacienților infectați? Deși probabil e vorba despre confidențialitatea identității bolnavilor, mă gândesc că în acest caz ar fi utilă cunoasterea identității pentru a putea ști cei care îl cunosc daca au intrat în contact. Astfel posibil s-ar autoizola si ar fi mult mai atenți la condiția proprie de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.