Clujul se alătură Săptămânii Climei

Între 20 – 27 septembrie, Clujul se alătură Săptămânii Climei (Global Climate Strike), cea mai mare acţiune mondială pentru mediu din istoria recentă.

În acea săptămână, se va discuta la New York criza climatică în care ne aflăm. La nivel mondial au loc manifestații pe durata întregii săptămâni pentru a convinge ONU să declare stare de urgență climatică şi să amelioreze situaţia
existentă.

Criza climatică este o problemă acută a comunității globale, dar şi locale. Aceasta ne afectează pe toți, în egală măsură, dar este prea puţin înţeleasă şi cunoscută în România.

În întâmpinarea acestei probleme – a luat naștere o coaliţie a mai multor organizatii clujene (Cluj4Earth) ce va organiza acţiuni care să comunice, informeze şi să inspire clujenii pe tema crizei climatice şi a impactului
asupra vieţii lor.

Motivul desfăşurării acţiunilor Săptămânii Climei vine din nevoia de a transmite un mesaj
puternic liderilor care ne reprezinta şi care trebuie sa ia masuri imediate pentru ameliorarea
situaţiei. Mișcări care să susţină acest scop pot fi organizate de către copii, părinți, bunici, profesori
sau companii.

Pe lângă evenimentul din Cluj Napoca, s-au anunţat acţiuni în București, Brașov, Bacău, Baia Mare, Craiova și Constanța. S-au anunțat demonstrații și acțiuni în mai mult de 100
de țări din lume. Informarea, educarea și creșterea nivelului de conștientizare asupra problemei schimbărilor climatice sunt principala miză a manifestărilor din 20-27 septembrie în ţara noastră.

Ulterior, aceste acţiuni vor creşte interesul şi implicarea comunităţii locale în acţiunile practice de îmbunătăţire a calităţii vieţii şi mediului, iniţiate de tineri.

Cum?

Săptămâna Climei la Cluj va însemna sesiuni educative în şcoli şi în comunitatea clujeană. Cursul („Criza climatică pe scurt. De ce contează?”) va fi livrat în câteva şcoli clujene în intervalul 20-27 septembrie, către minimum 200 de elevi. Iniţiativa se alătură campaniei dezvoltate de Climate Strike România şi Fridays for Future.

Pe lângă şcolile selectate pentru cursuri, invitam, şi chiar provocăm toate şcolile din Cluj să marcheze săptămâna 20-27 septembrie printr-o serie de acţiuni, cum ar fi purtarea unui tricou/haină verde şi ieşire sincronizată în curtea şcolii.

Cursul despre criza climatică explică mai bine contextul pentru Săptămâna Climei. Acesta va fi parte dintr-un pachet predat de Food Waste Combat în şcolile clujene începând din octombrie, curs numit <>” Cami Gui – organizator campanie şcoli Cluj4Earth.

Astfel că, acţiunile Cluj4Earth 20-27 vor fi un mix de exerciţii de gândire critică, sesiuni cu jocul Keep Cool (recent premiat si recunoscut în susţinerea educaţiei pentru sustenabilitate), seri de film şi ateliere interactive în stradă – vinerea.

Acestea din urma continuă seria manifestărilor din fiecare vineri, începute în martie de Fridays for Future Cluj, în faţa Prefecturii – Vineri 20 şi 27
septembrie, ora 5 PM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.