joi. dec. 12th, 2019

Împreunişul – măsurişul oilor în Transilvania tradiţională

Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi USAMV Cluj-Napoca, în parteneriat cu GAL Napoca Porolissum şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, vă invită să participaţi sâmbătă, 5 mai 2018, începând cu ora 10.30, la manifestarea culturală interactivă ÎMPREUNIŞUL – MĂSURIŞUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIŢIONALĂ.

Manifestarea se va desfăşura în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, str. Tăietura Turcului, după următorul program:

Ora 10.30: – Pregătirea magică interactivă a gospodăriei şi a staurului măsurişului
– Prezentarea interactivă a unui inventar original de stână montană
– Prezentarea interactivă a echipamentului caracteristic unui păcurar de munte
– Prezentarea interactivă a instalaţiei de obţinere a focului viu
Ora 12.00: – Intrarea turmei de oi în staurul măsurişului, în frunte cu vlojoii îmbrăcaţi în frunze
– Udarea vlojoilor cu apă
– Începerea mulsului, descrierea inventarului pentru muls şi a tehnicilor de muls
Ora 12.30: – Până la încheierea mulsului – consumarea balmoşului şi dans tradiţional în curtea gospodăriei
Ora 14.00: – Încheierea mulsului, explicarea modului de obţinere a focului viu, plecarea turmei
Ora 14.30: – Măsurarea laptelui cu carâmbul, discutarea diverselor tehnici transilvănene de măsurare şi de repartiţie a laptelui
– Închegarea laptelui, discutarea tehnicilor de prelucrare a laptelui de oaie
– Explicarea modului de repartiţie a laptelui cu cumpăna
– Dans tradiţional

Desfăşurarea măsurişului evidenţiază preocuparea pentru echitate în interiorul comunităţii, îmbinând pragmatismul cu practicile de protecţie magică a întregului proces. Conştienţi de faptul că doar exploatarea laptelui provenit de la un număr mare de animale este rentabilă, ţăranii s-au văzut nevoiţi să se asocieze, pentru a crea turme de 300-350 de oi şi au găsit şi metoda prin care fiecare proprietar să primească cota de lapte ce i se cuvine de la oile lui.

Astfel, în momentul formării turmei mari (împreuniş), fără miei, la Sângeorz (23 aprilie), se măsura laptele provenit de la fiecare oaie, urmând ca repartizarea între asociaţi a laptelui turmei în întreg sezonul pastoral (până toamna), să se facă proporţional cu cantitatea de lapte obţinută la măsuriş de către fiecare asociat, de la oile sale.

Oile din turma reunită erau mulse complet – cu cel puţin opt ore înainte de măsuriş – de persoane străine de turmă sau legate la ochi, pentru ca toate oile să pornească în competiţie cu şanse egale; turma era păşunată apoi departe de sat, timp de cel puţin opt ore, pentru a se omogeniza hrana; când turma revenea pentru măsurarea laptelui, oile erau împărţite proprietarilor, iar aceştia le mulgeau, supravegheaţi de persoane special desemnate, pentru a fi eliminate fraudele; laptele predat de către fiecare proprietar era măsurat în prezenţa tuturor asociaţilor, printr-o tehnică aleasă prin consens, şi se hotăra în comun modalitatea de repartiţie şi ordinea în care se va primi laptele; oile plecau apoi la păşune, unde rămâneau sub cerul liber până în toamnă; asociaţii petreceau cu mâncare, băutură, muzică şi dans.

ÎMPREUNIŞUL-MĂSURIŞUL OILOR ÎN TRANSILVANIA TRADIŢIONALĂ, îşi propune o reconstituire fidelă a ceremonialului de măsuriş, în forma practicată în satele de deal şi de podiş din nord-vestul Transilvaniei.

Evenimentul va cuprinde toate etapele măsurişului – inclusiv petrecerea cu muzică şi dans.

Publicul interesat este invitat să participe la eveniment, acesta având şi o latură interactivă, iar intrarea este liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.